Dünya ve ahiret mutluluğu için olması gereken önemli özelliklerden biri de helâl kazançtır. Helal kazanç kişinin hayata devamı ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için meşru yerlerde çalışması ve çalışmasının karşılığı kadarıyla kazanç elde etmesidir.
Bizlere her yönüyle örnek olan peygamberler helal yoldan kazanç elde etmenin yollarını da göstermişlerdir. Örnek verecek olursak; Hz. Nuh; marangoz, Hz. Davud; demirci ve Hz. İdris; terzilik gibi meslekleri sanat edinmişler ve helal yolla nasıl kazanç elde edileceğini bizzat göstermişlerdir.
Günümüzde üzülerek görmekteyiz ki birçok haram yoldan kazanç elde edilmeye çalışılıyor. Rüşvet, piyango, şans oyunları, hırsızlık, faiz.. Bu yolla kazanılan kazanç haram olduğu gibi hiçbir faydası, bereketi olmamıştır. Bunlar kişiyi yiyip bitik duruma getirdiği gibi çevreye de zararları oldukça fazladır. Amacımız gayri meşru yollardan çok para kazanmak değil, meşru yollardan az da olsa helalinden kazanmak olmalıdır.
Kazanmaya çalışırken törpülenen ve neredeyse yok olan o hassasiyetimize hadis-i şerifte de işaret buyruluyor. Konuyla ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.v ) şöyle buyurmaktadır: "Öyle bir zaman gelecektir ki, kişi malını helalden mi haramdan mı elde ettiğini önemsemeyecek." (Buhari, Ticaret, 58)
Bu bakımdan Müslüman, gayri meşru yollardan kazanç elde etmekten kaçınmalıdır. Parayı nerede kazandığına, temiz ve helal gıda olmasına dikkat etmelidir.
Helal keyfe de kâfidir. Helal kazanç yolları sayılamayacak kadar çoktur ve Rabbimiz o yolları da bize göstermiştir: "Yerde sizin için geçim vasıtaları yarattık." ( Hicr, 15 / 20)
"Ey iman edenler! Size verdiğimiz azıkların helal ve hoş olanlarından yiyin."( Bakara 2 / 172)
Bu ayeti şerifler bizim haram yollara başvurmamamızı, yeryüzünde birçok helal yollardan geçimimizi temin edebileceğimizi ve helal gıda ile beslenmemiz gerektiğini vurgulamaktadır. Zira Rasûlullah (s.a.v.) de hadislerinde helal yemeyi, cennete girmenin şartları arasında saymış, helal yolda kazanan ve çabalayan kimseyi müjdelemiştir.
İnsanların helal yoldan kazanç elde etmeleri sosyal açıdan da çok önemlidir. Helal olana talip olma profili günlük yaşamda insanlar arasında güvenin artmasına ve aile bağlarının güçlenmesine de kaynaklık eder.
Ayrıca ibadetlerimizin ve dualarımızın kabul olmasını istiyorsak yine yediğimiz her lokmanın helal olmasına dikkat etmemiz lazım. Çocuklarımızın sâlih ve saliha olarak yetişmesinde de helal rızıkla beslenmenin büyük bir rolünün olduğunu unutmayalım.
İbrahim Ethem Hazretleri: "Midelerine girenlerin helal mi, haram mı olduğunu araştıranlar iman bakımından yükselirler. Kazançlarının helalliğini düşünmeden dünyalık peşinde koşanlar ise önce mide fesadına uğrarlar, sonra da huzurları kaçar, manen yükselemez, alçalırlar. Ne ibadetlerinin, ne de yaptıkları iyiliklerin zevkine varabilirler." demiştir. Helale dikkat etmeyenlerin önce sağlıkları sonra huzurları gider.
Bizler meşru yoldan kazanmaya devam ettiğimizde malımızın, kazancımızın ve huzurumuzun arttığına şahit oluruz.
Allah`ım, helalinden kazanıp senin rızan için infak edenlerden eyle! Amin!