Kur`an-ı Kerim,   en son gönderilen ve kıyamete kadar da hükmü geçerli olan ilahi bir kitaptır. Yüce Allah (cc) insana değer vermiş ve onlara seslenmiştir. Kur`an`a inanarak Allah`ın sözlerine kulak verenler Allah`ın sâlih-saliha kullarıdır. O`nu okumak ve dinlemek başlı başına bir ibadettir. Bunun için namazlarımızda Kur`an okuruz. Bu sebeple, namaz geçerli olacak kadar Kur`an`dan bir miktar ezberlemek her Müslümana farz-ı ayndır. Kur`an`ı ezberlemek ve onu öğretmek de farz-ı kifayedir. Kur`an`da Rabbimiz onunla amel edilmesini istemiş ve bunun karşılığında sevap verileceğini bildirmiştir.

“Allah'ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah için) gizli ve açık sarf edenler, asla zarara uğramayacak bir kazanç umabilirler. Çünkü Allah, onların mükâfatlarını tam öder ve lutfünden onlara fazlasını da verir. Şüphesiz O, çok bağışlayan, şükrün karşılığını bol bol verendir.” (Fatır Sûresi, 29-30)

 “Gerçek müminler ancak o müminlerdir ki, Allah anıldığı zaman yürekleri ürperir, ayetleri okunduğu zaman imanlarını arttırır. Ve bunlar yalnızca Rablerine tevekkül ederler.” (Enfal Sûresi, 2)

Kur`an-ı Kerim`i öğrenme, okuma ve öğretmek ile ilgili bir hadis-i şerifte:

“Sizin en hayırlılarınız, Kur`an`ı öğrenen ve öğretenlerinizdir.” (Buhari ) şeklinde buyrulur.

Kur`an-ı Kerim okumak mümine ayrı bir haz ve güzellik verir.

“Kur`an okuyan mümin portakal gibidir: Kokusu hoş, tadı güzeldir. Kur`an okumayan mümin hurma gibidir: Kokusu yoktur, tadı ise güzeldir. Kur`an okuyan münafık fesleğen gibidir: Kokusu hoş fakat tadı acıdır. Kur`an okumayan münafık Ebu Cehil karpuzu gibidir: Kokusu yoktur ve tadı da acıdır.” (Buhari)

   Kur'an-ı Kerim'i okuyacak kimse vücudunu, elbisesini, kalbini her türlü kirden temizlemeli; abdest alıp, mümkünse kıbleye yönelerek saygılı bir şekilde her harfi ve kelimeyi yerli yerinde okumalıdır.  Kur'an-ı Kerim`i okuyan kimsenin evi aydınlanır, ahlakı güzelleşir ve kalbi ferahlar.

Kur`an-ı Kerim`in her bir harfine on okuma sevabı vardır.

“Kim Kur`an-ı Kerîm`den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mim bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mim de bir harftir.”(Tirmizî) Allah kelâmını anlamaya dönük attığımız her adım, adımların en hayırlısıdır.

Peygamberimiz (sav) de Kuran-ı Kerim`i bize okumuş, öğretmiş ve açıklamıştır. Peygamberimiz, hem fert, hem de toplum olarak Kur`an`ın getirdiği ölçülere göre bir hayat yaşamış ve kıyamete kadar gelecek nesillere canlı bir “Kur`an” örneği olmuştur. Nitekim bir defasında Hazreti Âişe Validemize, Peygamberimizin ahlâkı sorulduğunda “Siz hiç Kur`an okumuyor musunuz? O`nun ahlakı Kur`an ahlâkıydı.” diye cevap vermiştir.

Gerçek anlamda Müslüman olmak için Kur`an-ı Kerim`in getirdiği ölçüleri öğrenmemiz ve hayatımızda uygulamamız gerekir. Rabbim bizi Kuran-ı Kerimi okuyup tefekkür eden ve hayatta yaşayan kullarından eylesin..