Mart ayı cari işlemler açığı açıklandı. Geçen yılın aynı ayına göre cari açık rakamları daha düşük çıktı. Geçen yılın Mart ayında 3.723 milyar dolar olan cari açık 666 milyon dolar azalarak 3.057 milyar dolar oldu. Bu düşüş %18 gibi bir düşüşe tekabül ediyor. Yıllık cari açık da 33.7 milyar dolardan 33 milyar dolara geriledi. Bu da 700 milyon dolarlık bir azalmaya tekabül ediyor.

Cari açıktaki gerilemede ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 793 milyon dolar azalarak 2 milyar 844 milyon dolara gerilemesi etkili oldu. Diğer taraftan, aynı dönemde ikincil gelir dengesinden kaynaklanan net girişler 124 milyon dolar artarak 158 milyon dolar, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler ise 41 milyon dolar artarak 672 milyon dolar oldu.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 28 milyon dolar tutarında artarak 749 milyon dolara yükseldi. Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 287 milyon dolar artarak 983 milyon dolar oldu.

Ocak  Mart döneminde doğrudan yatırım olarak ülkeye gelen 1.9 milyar doların 1.0 milyar doları gayrimenkul satın almak için ülkeye getirilen döviz. Net Hata Noksan kanalından döviz girişi yok. Mart ayında sermaye hareketi ile ülkeye giren net döviz 1.6 milyar dolar. Nereye gittiği belli olmayan döviz 1.1 milyar dolar olunca, 3.0 milyar dolar açığa karşı net 500 milyon dolar finansman sağlanmış oldu.

Martta, sermaye hareketi ile ülkeye (net) doğrudan yatırım olarak 1.1 milyar dolar, devlet iç borçlanma senedi satın almak için 1.9 milyar dolar döviz girişi oldu. Bankaların tahvil ihracı ile dövizle borçlanmalarına rağmen, ödenen dış krediler sonucu, kredilerde net 1.4 milyar dolar çıkış gerçekleşti.

Cari açıktaki gerileme olumlu ve güzel olmakla beraber cari açık hala çok fazla ve hükümette bunun farkında. Çünkü: Ekonomi patronu Mehmet Şimşek, "Türkiye'de ciddi bir cari açık var, açık daralsa da hala önemli bir seviyede" dedi.

Ekonomistlerin 'açık' beklentisi 3.15 milyar dolar düzeyindeydi. Türkiye, Ocak-Mart döneminde 8.3 milyar dolar 'açık' verirken, on iki aylık cari işlemler açığı 33 milyar 23 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye'nin 2017 yılı sonunda 37.5 milyar dolar açık vermesi bekleniyor.

Bankalar ve reel şirketler borç ödüyor. Geçen yılın ilk çeyreğinde giren rakam 6.5 milyar dolarken bu yılın ilk çeyreğinde bu rakam 2.1 milyar dolara düştü. Bu da referandum öncesi siyasi belirsizliğin getirdiği havadan kaynaklandı. Referandum sonrası oluşan olumlu hava bu açığı kapatabilir.

Üç milyarlık açıktan yapılan ödemenin 2.5 milyon doları rezervlerden karşılandı. Yılın ilk çeyreğinde bu rakam 4 milyar doları buldu. Geçen yıl aynı dönemde bunun aksine 2.1 milyar dolar artış vardı.  Bu da rezervlerin son yedi yılın en düşük seviyesine düşmesine sebep oldu. Rezervlerin düşmesi çıktının girdiyi karşılayamamasıdır ki bu büyük bir sorundur. Hükümet kanadından bu rakamları dengeleyici kimi tedbir ve önlemlerin alınması zorunludur diyor ve sizi Allah'a emanet ediyorum.