İşyerlerimizde iş ahlakı ile ilgili bir programımız var mı?
İş ahlakı ile ilgili kendimizi ve elemanlarımızı ne kadar eğitiyoruz?
İş ahlakı ile ilgili çevre tanıdık esnaflarla bir araya gelip iş ahlakını ilgilendiren programlar yapıyor muyuz?
İşçi ve işveren olarak öncelikle Allah`a karşı, sonra kişinin kendisine, müşterisine, toptancısına, komşu esnaflara ve tüm topluma karşı sorumlulukları vardır. İş ahlakı geliştirme programları, bu sorumluluk bilincinin oluşması ve kişinin İslami kimliğini hatırlaması çerçevesinde yapılan programlardır. İş ahlakını geliştirici davranışların oluşması amacıyla her iş yerinde işveren işçilerine sabahleyin işe başlarken on beş yirmi dakikalık bir program yapabilir. İşverenler kendi aralarında haftada bir, on beş gün ya da ayda bir, bir araya gelebilir.
Şüphesiz ki iş ahlakını bilmemizin, gerek kendimiz, gerek çalışanlarımız ve gerek bir araya geldiğimiz her esnaf üzerinde maddi ve manevi anlamda büyük katkıları olacaktır. Bu katkıları şu şekilde sıralamaya çalışacağım:
İş ahlakına gösterilen ilgi, öncelikle toplumu bütün yönleriyle geliştirir. Toplum bireylerinin bilinçli bir üretici ya da tüketici olmalarında katkıda bulunur.
İş ahlakı ile ilgili düzenlenen ahlaki programlar, her zaman ahlaki çöküşü azaltır. Kötü niyetli girişimleri önler. Toplumsal adaleti artırır.
İş ahlakı, takım çalışmasını ve verimliliği artırır. Çalışanlar birbirlerinin değerlerine ve kurumlarına bağlılık hissederler. Bu da güçlü bir motivasyon ve performans meydana getirir.
İş ahlakı, çalışanların streslerini azaltır. Gelişim ve tatmin duygularını artırır.
İş ahlakı ile ilgili programlar, kurallara uyma konusunda bir nevi sigorta görevi görür.
İş ahlakı ile ilgili programlar, olabilecek ihlallerin önceden öngörülüp engellenmesi noktasında faydalı olur.
İş ahlakı kaliteye, farklılıkların yönetimine ve stratejik planlamaya destek sağlar.
Kamu nezdinde işletmenin itibarını artırır. Güçlü bir imaj ve sağlam bir halkla ilişkiler ağı oluşturur.
Girişimcilerin değerlerine ve mesajlarına daha fazla duyarlı olmalarını ve daha fazla sorumluluk projelerine katılmalarını sağlar.
Sadece toplumsal fayda değil işletmenin yararına doğru kararların alınması ve doğru icraatların oluşturulması yönünde katkıda bulunur.
İş ahlakı, işçi ve işverenlerin maneviyatlarını geliştirir. Kalplere yerleşen Allah korkusu ve meleklerin daima kişiyi gözetleyip işlediklerini kaydettiği bilinci ile verimlilik artar. Haksızlıkları önler. Sadakat ve güveni artırır.
İş ahlakı programları çerçevesinde, bir araya gelen esnaflar arasında birlik ve beraberlik oluşur. Kardeşlik bağları kuvvetlenir. Aralarında bir bilgi ağı oluşur. Birisine gerekli olan eleman ihtiyacı daha kolay karşılanabilir. Yeni yerler daha kolay bulunur. Üretilen ya da pazarlanan ürünlere yeni müşteriler bulunması konusunda yardımcı olunur. Yer yer nakit bulma noktasında kaynak bulma imkânı sağlar. Faizsiz birbirini nakitsel anlamda destekleyen gün vb. organizasyonlara imkân sağlar.
İş ahlakı geliştirme programları ile ilgili, saydıklarımızın dışında da daha birçok faydaların olacağı kesindir.
Selam ve dua ile…