Kurban herşeyden önce bir sınavdır; sadakat ve mukafat sınavı.  Yüce Allah'ın emirlerine boyun eğmiş kulluk bilincini canlı bir biçimde ortaya koymuş olan Hz. İbrahim (as)'in sadakat  konusunda bizlere nasıl bir sınavdan geçtiğimizi pratik olarak anlatmıştır.

İmani bir ibadet olan kurban aynı zamanda mali bir ibadettir.

Ancak neyazıkki günümüzde zenginliğin ölçüsü haline gelmiştir.

Hz. İbrâhim (as) Yüce Allaha verilen sözün önemine işaret ederek adadığı adagı kendisine lütf eden Allah (cc )'ı   razı etmenin gayreti içerisindeydi.

Bizler biliyoruzki adanan adakların (kurban) ne eti nede kanı yüce Allah'a kavuşmaz O herşeyin yegâne sahibi Kadir'i mutlak olandır. Ancak kimin doğru ve kiminde yanlış olduğunu sınamak için herkesi bir imtihandan geçirir.

Kurban toplumda kardeşlik Yardımlaşma ve Dayanışma ruhunu canlı tutma konusunda önemli bir ibadettir.

Kişinin Kendini Allah (cc) a ve onun dinine adaması, toplumun ihyası, hakkın, hakikatin, adaletin, ve kurani bir hayatın tesisi için, yıkılmaya yüztutmuş, akrabalık ve kardeşlik bağları kopmuş bir toplumun hayat bulması için çalışmak ve kendini adamak muhakkakki daha fazla önem arz etmektedir.

Kurban denince  genellikle  kurban bayramında ibadet niyetiyle kesilen kurbanlıklar aklımıza gelir.
Tabiki ibadet niyeti ile kestigimiz kurbanlıkarımız olacak. Ama bununla birlikte çeşitli kurbanlarda vardır Akika, Nezir, Hedy, ceza, Keffaret gibi kurbanlar.
Aynen ibadet niyetiyle aklımıza geldiği gibi pratigimizede gelmeli bu pratikte bizler kendimizi adamalıyız. Farklı hizmet alanlarında ibadet niyetiyle Canımızı, Malımızı, Evladımızı, ilmimizi, Zamanımızı Allah (cc) a kurban etmeliyiz.

Toplumun hayat bulması  İbrahimî bir samimiyet ve İsmailî bir teslimiyet ile mümkündür.

Nasılki maddi imkanı olan herkese kurban kesme şartı var ise imanı olan herkesede Allaha ve Allah'ın dinine adanmak olmazsa olmaz olabilmelidir. Hele hele bu kişi İbrâhim( as) ve Îsmail (as) ı temsilen o mukaddes topraklarda minada prova yapmış ise artık o kişi İslamın görevli bir memuru olmalıdır.

Selam ve dua ile Allaha kurban (yakın) olunuz