Her işte olduğu gibi kutsal yolculukta da Allah`ın (cc) rızasını kazanmak ve O'nun hükmüne tabi olmak üzere fiile yönelen iradedir "NİYET ETMEK" aynı zamanda, bu kutsal yolculuğa, amellerimize ve kendimize değer ve anlam yüklemektir. Bu yolculuğun sıradan bir turistik yolculuk olmadığını idrak etmektir.

Dış dünyaya yansıtılan salih amel görünümündeki davranış ile kalpteki yöneliş aynı doğrultuda olmadığı takdirde o hacc veya umre yolculuğu Allah katında değersiz olduğu gibi kişinin hayatına da hiçbir katkı sağlamaz.

Bu kutsal yolculukta rahmet iklimine kapılar ancak aşk ve teslimiyet ile açılır. Hz peygamber (sav) bir hadisi şeriflerinde "Ameller ancak niyetlere göredir "  buyurmuşlardır.

Allah'a ve O'nun beytine yolculuk önce zihinde tasarlanmalı. Çünkü en kutsal yolculuk plansız programsız olmaz. Bu yolculuk kime ve nereye ise ona göre niyet ve hazırlık yapılmalıdır. Yolculuğun değeri ne kadar büyük ise sıkıntı ve zorlukları o nisbettedir.

Bazen iyi niyetle yapılmak istenen bir iş kötü sonuçlar da verebilir. Çünkü her ibadetimizi ifsad etmek isteyen şeytan bu mübarek yolculuklarda daha fazla bizimle uğraşmaktan ve bizi Allah'tan uzaklaştırmaktan geri durmayacaktır. Bizim ön'ümüzden, arka'mızdan, sağ'ımızdan, sol'umuzdan gelecek hatta, altımızdan ve üstümüzden bize yaklaşacak bizim iyi niyetimizi tersyüz etmek için uğraşacaktır.

Hacc ve umre ziyaretlerinde karşılaştığımız sıkıntı ve olumsuzlukları göz önünde bulundurarak diyoruz ki her ne olursa olsun "sabır yol azığımız olsun".
Hayatımızın en önemli dönüm noktası niteliğinde olan bu kutlu seferde duygu ve Mana alem'inin merkezi olan Kâbe i Muazzama'ya yüz sürmeyi, Hacer'ul Esved'e dokununca o eşsiz duyguyu, heyecanı ancak halis bir niyet ile gerçekleştirebiliriz.

Niyet ve fiilin birbiriyle uyuşmadığı durumlara gelince, en ufak bir sıkıntı kişiyi kimin huzurunda, ve nerede olduğunu unutturabiliyor. Oysa tertemiz duygularla âlemlerin Rabbi olan Allah'ın misafiri, heybesini azıkların en güzeli olan takva ile doldurarak dönebilir.

Aksi halde Haremeyn'de zamanını boşa akıtıp geçirenler yolculuk sonrasında boşa geçen zamanın kıymetini döndükten sonra daha iyi anlıyorlar. Bu gibi olumsuz durumların yaşanmaması için, halis niyet ve programlı olmak bize çok büyük katkı sağlayacaktır.

Allah'a kavuşmaya, rızasını kazanmaya, hakka yürümeye, elbiseleri çıkararak kirlerden, günahlardan temizlenmeye, ihram elbiseleri giyerek hayatımızda bembeyaz bir sayfa açmaya, lebbeyk diyerek Allah'ın emrine amade olmaya, ellerini kaldırarak söz vermeye, Kuran'ı tasdik etmeye, Hz peygambere ittiba etmeye tabi olmaya, Müslümanlarla beraber hareket etmeye, Allah'ın adını yüceltmeye, İslam için yaşayıp İslam için ölmeye; "ALLAH RIZASI İÇİN NİYET ETMEK"