Babasının enkaz altında yaşamını yitiren kızının elini bırakmadığı bu fotoğrafı hafızalara kazınan Fransa merkezli haber ajansı AFP, 6 Şubat’ın yıldönümü için hazırladığı haberde, depremleri “modern çağın en ölümcül felaketi” olarak adlandırdı. Felaketin, dünyada son 100 yılın en ölümcül olayları arasında yer aldığı belirtildi.
AFP’nin haberinde, depremlerin, antik kent Antakya’yı “fiilen haritadan sildiğine” işaret edilirken diğer bölgelerde ise adeta kağıttan yapılmış gibi devrilen apartman kulelerinin ardında, koca boşluklar kaldığı ifade edildi.
Haberde, hayatta kalmayı başaran ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan depremzedelerin, dondurucu soğukta, pijamalarıyla dışarıda kaldığını ve beton blokların enkazı altındaki yakınlarının kahredici feryatlarını dinlediği kaydedildi.
Depremzedelerin görüşlerinin de yer aldığı yazıda, halihazırda Antakya’daki konteyner kampta kalan 31 yaşındaki Çağla Demirel’in şu sözlerine yer verildi: “Hayat kıvılcımını yitirdi. Ne ziyaret edecek bir ailem, ne çalacak kapım, ne de gidecek güzel bir yerim var artık. Geriye hiçbir şey kalmadı.”
İngiltere merkezli The Guardian gazetesi, 6 Şubat’ın şiddetini gösteren fotoğraf galerisinde, bundan bir yıl önce depremin yarattığı yıkımla, günümüzdeki toparlanma sürecini karşılaştırmalı olarak gözler önüne serdi.
Haberde felaket, "Köprüler çöktü, yollar çatladı ve ülkenin geri kalanı şaşkınlık içinde uyanana kadar Türkiye'nin 11 ilinde milyonlarca hayat altüst oldu" ifadeleriyle özetlendi.
Uzman görüşlerine yer verilen yazıda, dünyanın depreme en yatkın bölgelerinden birinde bu kadar çok binanın bir anda çökmesinin, “inşaatçıların açgözlülüğüne” işaret ettiği kaydedildi.
ABD merkezli haber ajansı AP, Türkiye’nin, felaketin yıldönümünü karşılarken, depremin en şiddetli vurduğu bölgelerdeki insanların, kaybettikleri aile ve arkadaşlarının yasını tuttuğunu aktardı ve “Yaşam alanlarını yeniden inşa etmek için mücadele veriyor ve hala kayıp olan sevdiklerine ulaşmayı bekliyorlar” ifadelerine yer verdi.
İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, haberine şu ifadelerle başladı: “Depremin neredeyse dümdüz ettiği Hatay, felaketin ardından bir yıl geçmesine rağmen hâlâ yıkılmayı bekleyen yüzlerce bina, tam olarak çözülemeyen altyapı sorunları, günlük hayatın bir parçası haline gelmiş elektrik ve su kesintileri ile mücadele ediyor.''
Kentin her yanına dağılmış durumdaki 199 konteyner kentin yanı sıra, kış koşullarına rağmen yüzlerce kişinin yaşamını sürdürdüğü çadırların da hâlâ varlığını koruduğuna değinen Reuters, Antakyalı depremzede Gazaloğlu ailesinin hikayesine yer verdi.