Törende konuşan Lahey Din Hizmetleri Müşaviri ve Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünver, Hollanda Diyanet Vakfı`na bağlı 144 camiyi Soest şehrinde ibadete açmaktan son derece mutlu olduklarını söyledi. Ünver, "Cenab-ı Allah`a şükürler ediyoruz bize bu mutluluğu yaşattığı için. Camilerimiz ibadetlerin yanı sıra kültür merkezi fonksiyonunu da eda ediyor. Bizim medeniyetimizin güzelliklerini, bizim medeniyetimizin birlikte yaşamaya sağladığı katkıları yaşadığımız bir mekan olmasını diliyoruz. Soest Fatih Camimizin, bütün Hollanda toplumuna hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi.
SOEST FATİH CAMİİ HUZURUN SEMBOLÜ OLACAK
Deventer Din Hizmetleri Ataşesi Mehmet Malkoç, Soest halkının ciddi gayretleri ve uzun uğraşmaları neticesinde caminin hizmete açıldığını söyledi. Malkoç, "Allah sıkıntılı günlerinde yardım etti. Bugün açılışa bizleri eriştirdi. Bu noktada Rabbimize sonsuz hamdü senalar ediyoruz. Asıl vazife bundan sonra başlıyor. Soest Fatih Camii huzurun bir sembolü olarak Efendimiz S.A.V`i memnun edecek hizmetleri inşallah burada ortaya koymalıyız." şeklinde konuştu.
Malkoç, camilerin insanları birleştiren, buluşturan mabetler olduğunu, burada sergilenen tablonun da bunu gösterdiğini ifade etti. Camide yalnızca namaz kılınmadığını, toplumun en önemli ve en eski eğitim kurumu özelliği de taşıdığını belirten Malkoç, bu çerçevede bu caminin Soest ve çevresinde yaşayan Türklerin sosyal ve kültürel yapısını da olumlu etkileyeceğini söyledi.
"TÜRKLERİ SOEST HALKININ BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYORUZ"
Soest Belediye Başkanı Ger Mik, Soest şehrinde Fatih Camii`nin açılışında bulunmaktan son derece gururlu olduğunu ifade etti. Mik, "Modern mimarisi, sosyal ve kültürel alanı ile Fatih Camii, Soest halkının ikinci buluşma yeri olacağı kanaatindeyim. Gerçekten Soest şehrimize yakışan çok güzel bir camii oldu. Caminin açıldığı günde semt sakinlerinin camii yararına kermes ve açık kapı günü düzenlemesi de son derece anlamlı idi. Özellikle Tük toplumu ile vatandaşlarımızın kaynaşması adına son derece önemli. Bunun yanında şehrimizde Kraliyet ailesinin de ikamet etmesi son derece anlamlı. Bu açıdan biz burada yaşan Türkleri Soest halkının bir parçası olarak görüyoruz. Çok iyi diyaloglar içerisindeyiz." dedi.
HOGİAF Başkan Yardımcısı Vecih Er ise, Soest şehrine böyle güzel bir mabedi kazandıran herkese teşekkürlerini iletti. Er, "Yolun kenarında olması nedeniyle buradan geçenlere Allah`ı hatırlatan bir cami olmasından dolayı da son derece anlamlı. Bunun yanında Hollanda Kraliyet ailemizin de burada bulunması ve böyle bir mabedin de olması çifte kazanç diye düşünüyorum. Bizler de Türkler olarak Hollanda toplumuna daha nasıl katkı verebiliriz bunun üzerinde düşünmeliyiz." ifadelerini kullandı.
KÜLTÜR VE TOPLANTI MERKEZİ OLACAK
Soest Fatih Camii Başkanı Salih Canöz, Hollanda`ya işçi göçünün 50. yılında Soest şehrinde ilk defa temelden yapılan bir camiyi tamamlayıp hizmete açmaktan son derece gururlu olduklarını söyledi. Canöz, temeli iki yıl önce atılan Soest Fatih Camii`nin 3 bin 800 metre alan üzerine kurulduğunu, minaresinin ise 25 metre yüksekliğe sahip olduğunu belirtti.
Canöz sözlerini şöyle sürdürdü: "Kapalı kullanım alanı 1400 metrekare. Sadece mescit bölümünde 400 kişi aynı anda ibadet edebilecek. Diğer salonlar ile beraber 1500 kişi aynı anda namaz kılabilirler. Camimizin büyük bir konferans salonu ve kantinin yanı sıra, erkekler ve kadınlara ait sınıflar da mevcut. Bunun yanı sıra 100 arabalık park alanımız mevcut. Ayrıca çocuklar için bir bahçemiz olacak. Tüm Soest halkına hitap edecek bir mekanı hizmete açtık. Soest Fatih Camimiz 4 milyon Euro’ya mal oldu. Bunun 3 milyon Euro`sunu ödedik. Bir milyon borcumuz kaldı. İnşallah bu borcuda kısa zamanda ödeyeceğiz. Hollanda`nın merkezinde bulunuyoruz. Burası bir kültür ve topla