İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doçent Doktor Ali Yılmaz, pet şişelerde bulunan sıvıların tüketimi hakkında İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, pet şişelerdeki hem su hem de meyve sularının uzun dönemde enfeksiyon riskine sebep olduğunu ifade etti.
Meyve sularının kullanılmasını önermediğini aktaran Yılmaz, pet şişelerde bisfenol denilen bir maddenin olduğunu ve bu maddenin prostat ve meme kanseri gibi hastalıklara neden olduğunu dile getirdi.
"Bisfenol denilen maddenin insan sağlığına zararlı olduğu yönde bilimsel destekler mevcut"
Yılmaz, "Aslında pet şişede satılan meyve sularının direk zararı olup olmadığına dair birçok bilimsel çalışma var. Pet şişelerin içerisinde bulunan ham maddedeki plastik ve bunun katkı maddesi yani koruyuculukta kullanılan bisfenol denilen bir madde var. Bu maddenin insan sağlığına zararlı olduğu yönünde bilimsel destekler mevcut. Özellikle uzun süre ve yüksek sıcaklıkta pet şişelerde muhafaza edilen sularda bu bisfenol denilen maddenin plastik üzerinden suya karıştığı ve bu sebeple de bazı hastalıklara yol açtığı düşünülmekte. Bunlardan da özellikle branşım özelinde bahsedecek olursak kadınlarda meme kanseri ve erkeklerde prostat kanserine yol açtığına dair bazı önemli bilgiler mevcuttur." dedi.
"Uzun süre güneş altında kalmalarına dikkat edilmeli"
Doçent Doktor Ali Yılmaz
Pet şişelerdeki suların uzun dönemde enfeksiyon riskine sebep olduğunu belirten Yılmaz, "Genel kapsamda baktığımızda pet şişelerdeki hem suların hem meyve sularının uzun dönemde enfeksiyon riskine sebep olduğu, özellikle östrojen gibi bizim için önemli olan hormonların dengesini bozduğu bilinmekte. Bu nedenle pet şişelerdeki suları ve meyve sularını tüketirken özellikle uzun süre güneş altında kalmamalarına dikkat etmekte fayda var." diye konuştu.
"Sıcak altında uzun süre kaldığında da bazı hastalıklara sebep olabilir"
Yılmaz, pet şişelerdeki meyve sularını önermediğini dile getirerek, "Meyve sularını onkoloji alanı ile ilgili çok kullanmaktan, önermekten kaçınıyoruz. Birtakım içerisinde mevcut olan katkı maddeleri, şekerli ürünler hastalıklarımız için soru işareti oluyor. Bu nedenle kanser hastalarımıza genel olarak önermiyoruz. Bahsettiğim gibi pet şişedeki sularda hem kullanım koşulları, saklanma durumları yani sıcak altında uzun süre kaldığında da bazı hastalıklara sebep olabilmektedir." ifadelerine yer verdi.
Yılmaz, son olarak şunları aktardı:
"Plastik bizzat kanserojen olmasa da bu plastiğin korunmasında ve sağlanmasında yani o esneklerin sağlanmasında kullanılan birtakım maddeler özellikle yüksek sıcaklıkta, yüksek sürelerde, uzun günlerde güneş altında kaldıklarında açığa çıkabilmekte ve içindeki sıvı etkileşebilmekte. Bu da insan sağlığına olumsuz yönde ne dezavantajlar oluşturmaktadır." (İLKHA)