VAN- Yıllardır ıslahı yapılmayan tarihi Şamran Kanalı Van Edremit'e bağlı Çayırbaşı (Kerewanıs) köyü sakinlerini göçe zorluyor.

 

Kanalın altının toprak olması nedeniyle su kaybı fazla olurken köyde hayvancılık ve tarım bitme aşamasına geldi. Öte yandan kanalın altından sızan sular evlerin temeline zarar verirken evler, her an çökme riski ile karşı karşıya kalmış durumda.

 

Yaşanan tüm bu sıkıntılar köyde yaşamayı imkânsız hale getirirken köy halkı zorunlu olarak göç ediyor. Daha önce 85 hane bulunan köyde, şu an 34 hane kalmış durumda.

 

Köy halkının tüm başvurularına rağmen bu konuda herhangi bir adım atılmazken köy halkı, "Bu gidişle köyümüzde kimse kalmayacak" diyerek yetkililerden bu sorunun bir an önce çözülmesini istedi.

 

'Kanalın altı beton yapılırsa bu sıkıntı biter'
Şamran Kanalı'na karşı olmadıklarını; ancak kanalın ıslah edilmesi gerektiğini aktaran köy muhtarı Hamit Çiçek, "Kanal beton yapılmadığı için su kaybı çok fazla oluyor. Evlerin çökme riski var. Beton yapılırsa bu sıkıntı biter. Bu konuda yaşanan bütün olayların sorumlusu Devlet Su İşleri'dir" dedi.

 

'Tarihi kanaldır, çalışma yapamayız'
Kanalın ıslah edilmesi için Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık olmak üzere tüm yetkili mercilere başvurduğunu aktaran Çiçek, bu konuda herhangi bir sonuç alamadıklarını bildirerek, "Yetkililer bize cevaben, kanalın tarihi bir yere sahip olduğunu, bu yüzden bir çalışma yapamayacaklarını ifade ettiler. Bu kanal Gürpınar'dan Van İskele'ye kadar gidiyor ve iskelede kanal üzerinde çalışma yapılmış. Bunun yanında bizim köyün dışındın başlayarak Dönemeç köyü arasında 5 km kanalı altı betonarme yapılarak ıslah edilmiş. Bu çalışmalar niçin bizim köyde yapılmıyor?" diye sordu.

 

'Hayvancılık ve tarım bitme aşamasına geldi'
Şamran Kanalı nedeniyle köylerinde tarım ve hayvancılığın bitme aşamasına geldiğini anlatan Muhtar Çiçek, "Daha önce benim köyüm 85 hane idi şimdi ise 34 hane kalmış. Böyle giderse kimse bu köyde kalmaz. Eskiden burada binlerce koyun yetiştirilirdi şimdi ise kimse yetiştirmiyor. Bunun bütün sebebi ıslahı yapılmayan kanaldır" şeklinde konuştu.

 

'Okul var lavabo yok, Camimiz hasar görmüş yapamıyoruz'
Bir diğer sorunlarının da depremden sonra ağır hasar gören camileri olduğunu söyleyen muhtar Çiçek, şöyle konuştu: "Camimiz depremde sonra ağır hasar aldı. Şu an ibadet yapılacak durumda değil. Ancak mecburiyetten ibadetlerimizi orada yapıyoruz. Camimizin yeniden yapılmasını istiyoruz. Köy halkının imkanı yok. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Bunun yanında Kur'an kursumuz var yemekhanemiz yok. Bize bir yemekhane yapılsın. Okulumuz var; ancak lavaboları hep çatlamış. Sular da doğru dürüst akmıyor. Bu çocuklar hasta olursa bunun hesabını kim verecek?"

 

Aynı sıkıntıları dile getiren köy halkı ise, yetkililerin bir an önce bu kanalı ıslah etmesi gerektiğinin altını çizdi. (Fırat Arslan-İLKHA)