Şanlıurfa'da hava sıcaklıklarının mevsimsel değişiklik göstermesi ve beklenen yağışların gelmemesinden dolayı kuraklık yaşanıyor.
Geçen yıl bu vakitlerde kar yağışlarının beyaza bürüdüğü Şanlıurfa'da, bu sene kar soğuğu varken kar yağışı henüz görülmedi.
Kar yağışı ile ilgili İLKHA'ya konuşan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mehmet Süzen, kuzey yarım küredeki birçok ülkede iklim değişikliği sebebiyle kar yağışlı gün sayısının ciddi azalmalar görülmekte olduğunu vurguladı.
Kar yağışının birçok faydasının olduğunu ifade eden Süzen, kar sularının erimesi ile topraktaki nem oranının ciddi anlamda artmakta olduğunu söyleyerek kar yağışının faydalarından bahsetti.
Kar yağmamasından dolayı özellikle buğdayda ciddi bir rekolte düşüklüğü olabileceğine dikkat çeken Süzen, soğuk ile birlikte bitkilerin dondan ve soğuktan etkilenebileceğini aktardı.
"İklim değişikliği sebebiyle kar yağışlı gün sayısında ciddi azalmalar görülmekte"
Mehmet Süzen
Kuzey yarım küredeki birçok ülkede iklim değişikliği nedeniyle kar yağışlı gün sayısının azaldığını belirterek kar yağışının faydalarını dile getiren Süzen, "Kurak iklim kuşağındayız. Şanlıurfa'mızda halen kar yağmış değil. Kuzey Yarım Küredeki birçok ülkede bu iklim değişikliği sebebiyle kar yağışlı gün sayısı, karın yerde kalma süresi ve kar kalınlığında ciddi azalmalar görülmekte; bu haliyle Şanlıurfa ilimize de yansımakta. Karın birçok faydası var; kar sularının erimesi ile topraktaki nem oranını ciddi anlamda artırmakta. Bu yönüyle tarımsal faaliyetlerde hayati önem arz etmektedir. Bir diğer faydası da topraktaki potasyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkinin beslenmesini sağlar. Aynı zamanda bitkide koruyucu bir görevi görüyor, bir örtü görevi görüyor. Bitkilerimizi dona ve soğuğa karşı ciddi anlamda korumaktadır. Ayrıca içerisindeki amonyakla birlikte karın erimesi ile amonyak karda kalır ve bu azot bakterileri tarafından azota dönüştürülerek bitkinin ciddi anlamda azot ihtiyacını da aynı zamanda kar erimesi ile görülüyor." dedi.
"Kar yağmadı, özellikle buğdayda ciddi bir rekolte düşüklüğü olabilir"
Yağışların olmasından dolayı kar yağmamasının kuraklığa neden olmayacağını belirten Süzen, "Şu anda ciddi anlamda sıkıntı var, kar yağmadı, özellikle buğdayda ciddi bir rekolte düşüklüğü olabilir. Tabii bir kar soğuğu var inşallah önümüzdeki süreçte de kar yağar bu da çözülmüş olur. Karın yağmaması kuraklığa neden olmaz ama karın dediğimiz faydalarından da yararlanmış oluruz. Bitkiler dondan, soğuktan etkilenmiş olur. Bu da ciddi anlamda rekolte düşüklüğüne sebep olur." diye konuştu.
"Kaçak bayii noktasında da dikkat etsinler"
Çiftçilerin ruhsatlandırılmış ziraat ve ilaç bayilerinden ilaç alması konusunda uyarıda bulunan Süzen, "Ziraat mühendisi meslektaşlarımızın reçetelerine uyusunlar. Onlar ne söylüyorsa ona göre hareket etsinler. Kaçak bayii noktasında da dikkat etsinler çünkü sahada gerçekten ziraat mühendisi unvanını kullanan kişiler var. Unvan hırsızlığı yapan kişiler var, bunlara çok dikkat edelim. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ziraat ve ilaç bayilerinden ilaçları temin etsinler." şeklinde konuştu.
"Küresel iklim değişikliği sebebiyle mevsimler normal seyrinde izlemiyor"
Mevsimlerin normal seyrinde izlemediğini söyleyen Süzen, "Soğuğun ekinlere belli dereceden sonra zararları olur ancak kar yağsa bu sorunların hepsi ortadan kalkmış olacak, bertaraf olmuş olacak. Küresel iklim değişikliği sebebiyle hakikaten artık mevsimler normal seyrinde izlemiyor. Bununla ilgili gerek üniversitelerimiz gerek araştırma enstitüleri dayanıklı çeşit yetiştirmeleri gerekiyor. Bu anlamda ciddi bir araştırmanın yapılması lazım." ifadelerini kullandı. (İLKHA)