MARDİN- Usta ellerde oya oya işlenerek adeta yeniden hayat bulan, Midyat'ın kendine has güzelliklerinden biri olan katori diğer adıyla Nahit taşı farklı yapısıyla antik çağları andırıyor.

Midyat'taki atölyelerde usta ellerde işlenen katori taşından inşa edilen yapılar görsellikleri ile görenleri adeta cezbediyor.

Midyat taşının ekonomik olduğu kadar sağlam olduğunu ifade eden katori taşı ustası
Adil Cansu (34) taşları dağda makinelerle kestikten sonra kepçeyle traktöre yükleyip atölyeye getirdiklerini söyledi. Cansu, "Atölyeye getirildikten sonra işleme başlıyoruz. Bize gelen taşlar sipariş üzerine istenen tarzda şablonlar kullanarak nakışları işliyoruz." İfadelerini kullandı.

Midyat katori taşının yaz mevsiminde serin, kışın ise sıcak olduğunu söyleyen Cansu,"Özelikle cami, kilise, medrese, evlerin ve işyerlerin dış kaplamasının yanında, kapı- pencere kenarları, kemer ve balkon korkuluklarının süslemelerinde de kullanıyoruz.
Midyat'ta, İrili ufaklı yaklaşık 20 tane katori taşı işleme atölyenin bulunduğu belirten Cansu, "Midyat taşı istihdam alnında katkı sağlayarak onlarca kişiye ekmek kapısı olmuştur." dedi.

Cansu,"Kaybolmaya yüz tutmuş olan katori taşı işlemeciliğinin canlanması için yeni atölyeler açılması, Midyat ve çevresinde inşaat sektörünün canlanmasına neden oluyor. Dağdaki taş ocaklarından kaya şeklinde kesilen taşlar, burada normal standartlara getirilerek kesiyoruz. İşlemesi kolay olan katori (Nahit) taşı, yıllar geçtikçe sertleşiyor. Yağmuru ve güneşi gören taş oksitlenerek sertleşiyor. Evlerin dış cephe kaplamasında kullandığımız nahit taşı, yazın serin, kışın ise sıcak özelliğiyle evlerde insanların sağlıklı yaşamasına katkı sağlıyor."
(M.Sait Başaran -İLKHA)