KONYA - Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe ve Bitkileri Bölümü tarafından düzenlenen "8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu" başladı. 4 yılda bir gerçekleştirilen sempozyumun ilk kez Konya'da düzenlendiğini söyleyen Kongre Yürütme Kurulu Dönem Başkanı Prof. Dr. Zeki Kara, "Sektöre ilişkin ülkemizdeki bağcılık ve teknolojilerinde yapılanlar ile geleceğe dönük planlamaları masaya yatıracağız." dedi.

 

Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu'nun açılışına Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Şeker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Necdet Kaplan ve Havzalar Daire Başkanı Tuncer Kalkay, akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

 

Dedeman Hotel'deki kongrede bağcılığın gelişmesine yönelik yapılan çalışmaların tartışılacağını söyleyen Prof. Dr. Zeki Kara, "Yapılan araştırmalar Türkiye'nin her bölgesinde bağcılıkla ilgili akademik düzeyde çalışmaların yapıldığını gösteriyor. Akademik alanda bu konuyla ilgili çalışan arkadaşlarımız, bu sempozyumda sektörün mevcut sorunlarının giderilmesi konusunda önemli kazanımlar elde edecektir. Sektöre ilişkin ülkemizdeki bağcılık ve teknolojilerinde yapılanlar ile geleceğe dönük planlamaları masaya yatıracağız." dedi.

 

Uygulama merkezleriyle destek
Bağcılığın geliştirilmesinin ülkemiz ekonomisi açısından önemli olduğunu söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Necdet Kaplan, "Asma bitkisinin gen kaynağı olan ülkemiz, bağcılıkta dünyanın en iddialı ülkelerindendir. Bünyemizde kurduğumuz uygulama merkezlerimizle bağcılığı geliştirmeye ve sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Sorunların çözülmesi ve gelişen teknolojilerin uygulanmasıyla bağcılığın önümüzdeki yıllar içinde daha da gelişeceğine inanıyorum." diye konuştu.

 

Ülkemiz için tarım ve bağcılık çok önemli
Ülkemiz için tarım ve bağcılığın önemine vurgu yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, "Gelişmiş ülkeler son yıllarda çok çeşitli alanlarda üretim yapmaktan kaçınıyor ancak tarım alanındaki yatırımlarını artırıyor. Ülke olarak biz de çok çeşitli tarımsal ürünleri üreterek dünyaya ihraç eder duruma gelmek için çalışmalıyız." dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum oturumuna geçildi. Toplantıda bağcılık ve teknolojilerinin ülkemizdeki sorunları tartışıldı ve çözüm yolları ele alındı. (İlyas Yavuz - İLKHA)