MERSİN - Türk-Arap Ekonomi, Ticaret ve Yatırım Bakanları Toplantısı Mersin Hilton otelinde başladı. Mersin'de gerçekleştirilen toplantıya 14 Arap ülkesinin bakanları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bugün bölgenin ve dünyanın tarihinin yeniden yazıldığını söyledi.

 

Böyle önemli bir zamanda ekonomi, ticaret ve yatırımlar konusunda son derece önemli ve tarihi bir toplantı gerçekleştirmek için bir araya geldiklerini kaydeden Bakan Çağlayan "Bugün, bölgemizde ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere yön vermek ve yeni işbirliği alanları tespit etmek için tarihi bir gün. Bu toplantı, bugüne kadar Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ekonomik alanda yapılmış en kapsamlı ve en geniş katılımlı toplantıdır. 21 üyeli Arap Ligi'nden 14 bakan olarak bugün bir masanın etrafında toplandık" diye belirtti.

 

İlki düzenlenen bu zirvenin kalıcı olması ve her yıl bir ülkede düzenlenmesini hedeflediklerini ifade eden Bakan Çağlayan şöyle devam etti: "Biz burada Türkiye ile Arap ülkelerinin işbirliğine yönelik kararlılığını tüm dünyaya duyuruyoruz. Aramıza nifak sokmak isteyenlere inat biz kardeşlik yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu bölgenin halkları yüzlerce yıl barış içinde, huzur içinde ve refah içinde yaşadılar. Tarihin omuzlarımıza yüklediği sorumluluk çerçevesinde bizlerin de ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirerek bölge halklarının refahına katkıda bulunmamız gerekiyor."

 

"2002 yılında Türkiye ve Arap ülkeleri arasında 5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2012 yılında 11 katına yani 55 milyar dolara yükseldi. Dünya üzerinde bu oranda ticaretimizin arttığı başka bir ülke grubu yok" diyen Çağlayan, "2012 yılında Türkiye'nin gerçekleştirdiği 152 buçuk milyar dolarlık ihracatın yaklaşık dörtte birini, yani 36,2 milyar dolarını Arap ülkelerine yaptık. Arap ülkelerinden ithalatımız ise 19 milyar dolar ile 2012 yılı toplam ithalatımızın yaklaşık yüzde 8'ine karşılık geldi. Bir gurur tablosu da müteahhitlik sektöründe karşımıza çıkıyor. Bugün Türk müteahhitleri tüm Arap coğrafyasının imarında en önemli aktörleri arasında yerini almış durumdadır. Tüm Arap ülkelerinde hastane, okul, yol havaalanı gibi birçok yapı, ülkemiz müteahhitleri tarafından yapılmıştır, yapılmaktadır" diye belirtti.

 

Arapların kendi aralarındaki ticaret hacmi çok düşük
Arap ülkelerinin kendi aralarında olan petrol dışı ticaretinin çok düşük seviyelerde olduğuna dikkat çeken Çağlayan, AB ülkelerinin birbirleri ile ticareti yüzde 60 seviyelerinde iken Arap Ligi ülkelerinin birbirleri ile olan ticaretinin sadece yüzde 11 düzeyinde olduğunu ifade etti.

 

Arap Ligi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed A.Al Twaijri ise toplantının Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli olduğunu vurguladı. Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin derinliğine dikkat çeken Twaijri din birliğinin önemine işaret etti. Bu toplantının ilişkilerin geliştirilmesi için motor görevi göreceğini anlatan Twajijri yatırımın olduğu yerde gelişmenin ve refahın olacağını kaydetti.

 

Konuşmaların ardından aile fotoğrafı çektirilirken toplantı basına kapalı olarak devam ediyor. (Osman Öksüz - İLKHA)