Büyükelçi Bin Bandar, BBC'nin Today programında Gazze'deki duruma ve Suudi Arabistan ile işgalci rejim arasındaki ilişkilere dair konuştu.

Bin Bandar, 7 Ekim 2023'te başlayan olayların ardından ABD'nin arabuluculuğundaki Suudi Arabistan-siyonist rejim görüşmelerinin durdurulduğunu ancak o dönemde iki ülke arasında anlaşmaya varılmasının yakın olduğunu ifade etti.

Gazze'deki çok kötü duruma rağmen Suudi Arabistan'ın hala siyonist rejimle ilişki kurabileceğine inandığını kaydeden Bin Bandar, "Ancak bu, Filistin halkı pahasına olmayacak." dedi.

Büyükelçi, uluslararası toplumun yeterli derecede mücadele etmemesi nedeniyle Gazze konusunun "insanlığın başarısızlığı" olarak görülmesine ilişkin uyarıda bulunarak, İngiltere'nin de pozisyonunu yumuşattığını ve siyonist rejime de herkese nasıl davranıyorlarsa öyle davranmalarını istediklerini söyledi.

Bin Bandar, siyonist rejime yönelik bazı konuların görmezden gelinmesine ilişkin, "Asıl sorun bu çünkü barışı görmezden gelmenize neden oluyor." dedi.

Suudi Arabistan ile siyonist rejim arasında "anlaşma" yakındı
Ülkesinin bir anlaşma sağlanmasını istediğini aktaran Bin Bandar, "(Bir anlaşma) yakındı, bu sorgulanamaz. Bizim için nihai son nokta kesinlikle bağımsız bir Filistin devletinden başkasını içermiyor. Dolayısıyla 7 Ekim'den sonra hala normalleşmeye inanıyor olsak da bu Filistin halkı pahasına olmayacak." ifadelerini kullandı.

Bin Bandar, normalleşmeye ve bu nedenle bir Filistin devletine de yakın olduklarını kaydederek "(Normalleşme) Biri, diğeri (Filistin devleti) olmadan gerçekleşmeyecek. Ardışık olması, sürecin nasıl yönetileceği, bunlar görüşülüyordu." dedi.

Programda Suudi Arabistan'ın, siyonist rejim, ABD, İngiltere ve birçok Batı ülkesi tarafından "terör örgütü" olarak kabul edilen Hamas'ı Filistin devletinin geleceği olarak görüp görmediğine ilişkin soruya Bin Bandar, "Bu çokça düşünülmesi gereken bir konu. İnanç ve umut olduğu sürece her zaman değişim için fırsat vardır. Ancak bir kriz olduğunda ilk fark etmeniz gereken şey iki tarafın da kaybettiğidir." şeklinde yanıt verdi.

Bin Bandar, bugün işgal rejimindeki sorunun, uzlaşıya ulaşılmasını sağlamayacak aşırı ve mutlak perspektif olduğuna işaret ederek, bu nedenle de krizin sonlanmadığını söyledi.

Savaş nedeniyle bir radikalleşme riski olduğu konusunda uyarıda bulunan Bin Bandar, bu savaşın sadece binlerce sivilin ölümüne neden olmadığını Gazze'de büyük bir yıkıma ve insani krize sebebiyet verdiğini ifade etti.