Brüksel merkezli IFJ'nin Genel Sekreter Yardımcısı Tim Dawson tarafından kaleme alınan açıklamada, işgal rejimin Gazze'ye yönelik saldırıları başladığında bölgede yaklaşık 1000 Filistinli gazeteci çalıştığı ancak bir süre sonra gazetecilerin ölümünün "günlük olay" haline geldiği vurgulandı.

IFJ'ye göre 75, bazı kaynaklara göre ise 100'ü aşkın gazetecinin işgal rejimi saldırılarında hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, öldürülen 75 gazetecinin bölgede çalışanların yüzde 7,5'ine denk geldiği aktarıldı.

ABD askerlerinin Güney Kore'de yüzde 1,4'ü, Vietnam'da yüzde 1,7'si ve İkinci Dünya Savaşı sırasında ise yüzde 1,8'inin öldüğüne işaret edilen açıklamada, "Gazze'de gazetecilerin ölüm riski cephedeki askerlerden daha yüksek." değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada çatışma ve savaş sırasında askerlerin sahip olduğu eğitim ve olanaklara gazetecilerin sahip olmadığının altı çizilerek, "Kamera, mikrofon ve not kağıtlarıyla donanmış olan Gazze'deki gazeteciler, dünyanın en sofistike ordularından birinin en vahşi saldırısıyla karşı karşıyadır." ifadesi kullanıldı.

Uluslararası medya kuruluşlarının Gazze'ye girişine izin verilmediğinin aktarıldığı açıklamada, uluslararası kamuoyunun Gazze'de yaşananlar hakkında haber alması için gazetecilerin önemine değinildi.

Açıklamada, gazetecilerinin çoğunun işgal ordusu tarafından kasıtlı hedef alındığı, birçoğunun da orduyu temsil ettiğini söyleyen kişilerden tehdit telefonları aldığı belirtildi.