Ankara

İşgal rejiminin Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlileri göndermek için bazı ülkelerle gizli müzakereler yürüttüğü haberlerine atıfla X hesabından açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, "Gazzelilerin zorla gönderilmeleri, özellikle yüksek çocuk sayısı nedeniyle soykırımdır. Kongo ya da bu halkı kabul edecek diğer ülkelerin yetkilileri, soykırıma yardım ve yataklık suçu işlemiş olur." ifadelerini kullandı. Rajagopal'ın atıf yaptığı işgal basınında, siyonist elebaşlarının Kongo ve diğer bazı potansiyel alıcı ülkelerle Gazzelileri göndermek için gizli görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor ve adını açıklamak istemeyen bir yetkilinin "Kongo, göçmenleri almak istiyor ve diğerleriyle de görüşmeler içindeyiz" şeklindeki açıklamasına yer veriliyor. İşgal rejiminin sözde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve sözde Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yaptıkları açıklamalarda, Filistinlilerin Gazze'den "gönüllü göç etmesinin" en iyi çözüm olduğunu savunmuştu.

AB YÜKSEK TEMSİLCİSİNDEN, İŞGAL ELEBAŞLARINA TEPKİ

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazzelilerin başka ülkelere göç ettirilmesi için çağrı yapan işgal rejiminin sözde bakanlarının "sorumsuz ve kışkırtıcı açıklamalarını" şiddetle kınadı. Yüksek Temsilci Borrell, X hesabından yaptığı açıklamada, "israilli bakanlar Ben Gvir ve Smotrich'in Gazze'deki Filistin halkına iftira atan ve onların göç ettirilmesi için bir plan hazırlanması çağrısı yapan sorumsuz ve kışkırtıcı açıklamalarını şiddetle kınıyorum. Zorla yerinden edilme uluslararası insancıl hukukta ağır bir ihlal olarak kati şekilde yasaklanmıştır." ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE, "GÖNÜLLÜ GÖÇ" AÇIKLAMALARINI REDDETTİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, işgal elebaşlarının Gazze'deki Filistinlilerin, başka ülkelere yerleştirilmesi yönündeki söylemlerine ilişkin, "İngiltere, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddediyor." ifadesini kullandı. Bakanlık Sözcüsü, yaptığı açıklamada, "Gazze, işgal edilmiş Filistin toprağıdır ve gelecekteki Filistin devletinin parçası olacaktır. İngiltere, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesi yönündeki her türlü öneriyi kesin bir şekilde reddediyor." değerlendirmesinde bulundu. Sözcü, İngiltere'nin, müttefiklerinin Gazzelilerin zorla yerinden edilmeye maruz bırakılmasına yönelik kaygılarını paylaştığını da ifade etti.

FRANSA’DAN DA TEPKİ GELDİ

Fransa da, "Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gönüllü olarak bölgeden göç etmelerini" isteyen işgal elebaşlarının açıklamalarına tepki gösterdi. Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "israil hükümetinin, Filistinlilerin kendi topraklarında nerede yaşamaları gerektiğine karar verme yetkisi olmadığı" belirtildi. Açıklamada, Paris yönetiminin, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin bölgeden göç etmelerini, Gazze'de Yahudi yerleşimlerinin yeniden kurulmasını ve buranın işgal edilmesini isteyen işgalci sözde bakanların açıklamalarını kınadığı ifade edildi. "israil'i sorumsuz ve gerilimi körükleyen bu tür provokatif açıklamalardan kaçınmaya çağırıyoruz." ifadesine yer verilen açıklamada, halkı zorla yerinden etmenin, Cenevre Sözleşmeleri ve Roma Statüsü'ne göre uluslararası hukukun ciddi şekilde ihlali olduğu kaydedildi.  (AA)

Suudi Arabistan, işgal çetesini kınadı

GAZZE HALKI YERİNDEN EDİLEMEZ

Suudi Arabistan, işgalci iki sözde bakanın Gazze halkının yerinden edilmesi yönündeki açıklamalarını kınayarak açıkça reddetti.

Ankara

Suudi Arabistan, işgal rejiminin hesap vermesi için uluslararası toplumun çabalarının önemine dikkati çekti. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın, "Gazze halkının yerinden edilmesi, Gazze'nin yeniden işgal edilerek (Yahudi) yerleşim birimleri inşa edilmesi çağrısında bulunan israil işgal hükümetindeki iki bakanın aşırılık yanlısı açıklamalarını kınadığı ve açıkça reddettiği" vurgulandı. İşgal rejiminden hesap sorulması adına Suudi Arabistan'ın "uluslararası hesap verilebilirlik mekanizmalarının harekete geçirilmesi için uluslararası toplumun ortak çabalarının önemine vurgu yaptığı" kaydedildi. Açıklamada, "israil işgal hükümetinin açıklamaları ve eylemleriyle, uluslararası meşruiyet kararları ve uluslararası insancıl hukukun ihlalinde ileri gittiği" belirtildi. Hamas, söz konusu açıklamaları, "gerçekleşmeyecek bir hayal" olarak niteleyerek, uluslararası topluma müdahale çağrısı yapmıştı.  (AA)