Dünya ülkeleri arasında, kişi başına düşen miktar açısından en fazla Türkiye’de tüketilen çay aslında faydalı mı yoksa zararlı mı?
ÇAYIN FAYDALARI
İnme riskini azaltıyor
Çay üzerinde 74.961 kişinin izlenen bir çalışmada, günde dört veya daha fazla fincan siyah çay içenlerin, çay içmeyenlere göre %32 oranında daha düşük inme riskine sahip oldukları bulunmuştur.
Odaklanmayı artırıyor
Çay, uyanıklığı ve odağı arttırabilen kafein ve L-theanine adlı bir molekül içeriyor. L-theanine beyindeki alfa aktivitesini arttırırken, gevşeme ve daha iyi odaklanma sağlıyor.
Kan şekeri seviyesini düşürüyor
çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler bulunmuştur.
ÇAYIN ZARARLARI
Prof. Dr. Atilla Eroğlu, yüksek sıcaklıkta içilen çayın, sindirim sisteminin hassas kısımlarında yanıklara ve hücre değişikliğine yol açtığını ifade etti. Çalışma, 85 derece ve üzeri sıcaklıkta içilen çayın, 65 derece ve altında içilen çaya göre yemek borusu kanserini 8 kat daha fazla artırdığını gösterdi. Eroğlu, çayın bardağa konulduktan sonra 3-4 dakika bekletilerek 65 derecenin altında içilmesi gerektiğini söyledi.
Düşük demir emilimi
Çay, tanen ya da tannik asit adı verilen bir bileşik sınıfı açısından zengindir. Tanenler, besinlerde bulunan demire bağlanarak sindirim sisteminden demirin engellenmesine neden olabilir. Bunun sonucunda, vücutta demir eksiliği yaşanır.
Baş ağrısı ve sindirim problemleri
kafein alımı kronik olarak kullanıldığında kronik baş ağrısına neden olabilir. Çay bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir
Stres ve uyku bozukluğu
Siyah çaylar, yeşil ve beyaz çeşitlerden daha fazla kafein içerir ve çay ne kadar uzun süre demlenirse, kafein içeriği de o kadar yüksek olur. Aşırı kafein tüketimi uykusuzluğa, stres, kaygı ve huzursuzluğa neden olur.