Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenmekte olan "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP)" çerçevesinde Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce "Siirt Fıstığı Üretimi Artırılması" projesiyle 100 bin fidan dağıtım töreni düzenlendi.
100’üncü Yıl Tarımsal Projesi kapsamında 100 bin adet Siirt fıstığı fidanının dağıtıldığını belirten Bakan Yumaklı, şu şekilde konuştu:
"İnşallah bu fidanlar büyüyecek hem Siirt’e hem de ülkemiz ekonomimize katkı sağlayacak"
"Mesafeler uzak olsa da bizim gönlümüz Siirt’e yakın. Bugün bıttım anacı dağıtım töreni vesilesiyle oradaki üreticilerle uzaktan da olsa biz de katılmış olduk. İnşallah bu fidanlar tutacak, büyüyecek, meyve verecek hem Siirt’e hem de ülkemiz ekonomimize katkı sağlayacak. Üreticilerimizin bu konuda kabiliyetlerinin yanında bir de modern üretim teknikleriyle buluşması söz konusu. Son 6 yılda Siirt’te fıstık üretimi 3 kat artmış. Bugün de sayın Valim, sizin desteğinizle 100’üncü Yıl Tarımsal Projesi kapsamında 100 bin adet Siirt fıstığı fidanını dağıtıyor olacağız. Emeği geçenlere çok teşekkür ederim."
"Ekili yetişmiş Siirt fıstığı sayısı 10 milyonu buluyor"
Törende konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Siirt fıstığı marka olma yolunda dev adımlarla ilerliyor. Siirt denilince mutlaka Siirt fıstığı sözü edilen bir ürün haline geldi. 20 yılın sonunda geldiğimiz noktada bugün 4 milyon fidanı kendi ilimizde üretebilir noktadayız. Ekili yetişmiş Siirt fıstığı sayısı 10 milyonu buluyor. Biz 10 milyona 100 bin ekliyoruz ev önümüzdeki birkaç ay içerisinde de bir 100 bin daha ekleyeceğiz ve ta ki erişebileceğimiz sayıya ulaşıncaya kadar." ifadelerini kullandı.
"Fıstık, biraz uğraştırıcı biraz da meşakkatli bir iş"
Dededen kalma çiftçilikle uğraştığını ama Siirt fıstığı ile tanışmalarının biraz geç olduğunu ifade eden Mustafa Bingöl, "Uzaktan Siirt fıstığını tanıyor ve biliyorduk ama cesaret edip ekim yapamıyorduk. 2002 yılında verilen teşvikler sayesinde bin dönüm araziye ekim yaptık. Fıstık, biraz uğraştırıcı biraz da meşakkatli bir iş, öncelikle 7 yıl boyunca verim vermez, siz bu süreçte sürekli ilgilenmek zorundasınız. Bu da çiftçiyi biraz yorar. Çiftçi biraz sıkılır, beklentisini karşılamadığını düşünür ama Siirt fıstığı nankör değildir sonradan emeklerinizin bütün karşılığını 1 yılda verir. Şu anda 10 bin dönümlük araziye fıstık ekmiş durumdayım, tabi bu desteklerin sayesinde daha da büyüyecek. Siirt fıstığı nasıl Siirt'in lokomotifi ise umarım bir gün ülkenin lokomotifi haline gelecektir." dedi. (İLKHA)