VAN- Feqiye Teyran Parkı`nda yapılan basın açıklamasında, Kürtçe ve Türkçe, "Andınız kaldırılsın-Bila sonda we rabe" pankartı açıldı.
 
Basın açıklamasını Mazlum-Der adına Betül Güngör okudu.
 
"Eğitim ve öğretim yılının başladığı bugünlerde "yatıp-kalkıp" ısrarla yeniden "Andınız kaldırılsın" demek için buradayız" diyen Güngör, Mazlum-der olarak ilköğretimde okutulan militarist ve faşist and dayatmasının sona erdirilmesi için 5 yıldır kampanya yürüttüklerini söyleyerek, "Kampanyamızı bu ilkel uygulama son buluncaya kadar sürdüreceğiz ve tepkimizi, talebimizi usanmadan tekrarlayacağız. Toplumun büyük çoğunluğunun yüksek sesle dile getirdiği bu talep, şimdiye kadar sistem tarafından karşılığını bulmamış ve bu ırkçılığa son verilmemiştir. Türk ırkçılığı ve Kemalist ütopyalar için çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatlarının daha fazla karatılmasını istemiyoruz." dedi.
 
"Andın kabul ve izah edilebilir hiçbir tarafı yoktur"
Avrupa`nın faşist sistemlerinden esinlenerek dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından 1932`de yazılan ve hala milyonlarca çocuğa her sabah okul kapısında ırkçı, şoven maksatlarla okutulan ant trajedisinin henüz devam ettiğini hatırlatan Güngör, "1933 yılından bu yana ilköğretim çağındaki çocuklara okutulan bu andın kabul ve izah edilebilir hiçbir tarafı yoktur. Zira öğrenci andı, evrensel hukukun belirlediği temel insan hak ve özgürlüklerine, çocukla ilgili Türkiye`nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı olduğu gibi insan fıtratına ve İlahi hukuka da ters düşmektedir." ifadelerini kullandı.
 
"Andınız sürecin zedelenmesine neden olacaktır"
`And`da yer alan "Türküm", "Varlığım Türk Varlığına Armağan Olsun" nidalarına atıfta bulunan Güngör, "Öğrencilere her gün ders başlamadan önce okutulan andınız yalanı, farklı etnik, dini ve kültüre sahip olan ülkemizde ne evrensel yasalardaki hak ve hürriyetlerle, ne de ilahi düzenle izah edilebilir. Kimliğiyle, diliyle, diniyle var olmak için düşünce ve ifade, din ve inanç özgürlüğü mücadelesini veren her kesimin talebi olan bir toplumsal barıştan söz ettiğimiz bu zamanlarda, bir etnik kimliğe has, ırkçı, militarist bir yemin metninin varlığında ısrar etmek, sürecin zedelenmesine, baltalanmasına ve samimiyetinin sorgulanmasına neden olacaktır." diyerek and dayatmasını bir an önce kaldırılmasını talep etti.
 
Güngör, anadilde eğitimle ilgili yasal düzenlemelerin de acilen yapılmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.
(Fırat Arslan-İLKHA)