BATMAN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hasankeyf Köprü ve Viyadük Temel Atma Töreni ve Hasankeyf'teki Ilısu Barajı'nda incelemede bulunmak üzere bugün Batman'a geldi.

 

Türkiye'nin en uzun bin 100 metre uzunluğundaki Hasankeyf Köprü ve Viyadük Temel Atma Töreni'ne Batman Valisi Yılmaz Arslan, Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Karayolları Genel Müdürü M.Cahit Turhan, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusan, Rektör Abdusselam Uluçam, kamu kurum müdürleri, işadamları, ilgili firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

 

Törende selamlama konuşmasını yapan Vali Yılmaz Arslan, Bakanların Batman'a gelmesinden dolayı sevincini dile getirdi. Arslan, Batman'a yapılan yatırımlardan dolayı Bakanlara teşekkürlerini iletti.

 

Batman sanayileşen bir şehir

Arslan'ın ardından ilk sözü Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, aldı. Temel atma töreni için bir araya geldiklerini belirten Yılmaz, "Şuanda 4 tane köprünün temel atma töreni vesilesiyle bir araya geldik. Ilısu Barajı sadece ülkemiz açısından değil dünya açısından büyük bir projedir. Bu baraj, bu bölgelerin çok farklı yerlere gelmesini sağlayacaktır. Bu projeler tamamlandıkça katma değer arttıkça ülkemizde refah, zenginlik ve istihdam da artıyor. Bu yapılacak köprülerle, altyapılarla yepyeni bir çehreye kavuşacak olan Hasankeyf'in gerçekten örnek bir yerleşim yeri olacaktır. Türkiye'nin büyümesiyle Batman'a da daha büyük destekler verilecek. Batman bir taraftan da sanayileşen bir şehir haline gelmiş. Gerçekten Batman, müteşebbis gücü olan ve girişimci ruhu olan bir şehirdir." dedi.

 

Huzur ortamıyla Batman parlayan bir merkez haline gelecek

Önümüzdeki yıllarda Batman'ın Güneydoğu'da bir sanayi merkezi olacağına yürekten inandığını ifade eden Yılmaz, çözüm sürecine değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Başlattığımız çözüm süreciyle, kardeşliğimizin yüceltilmesiyle ve huzur ortamının iyice yerleşmesiyle birlikte buralara özel sektörlerinde yatırım yaptığını hep birlikte göreceğiz. Zaten başlamış bir süreç var. Bunun ileri aşamalarında çok daha güçlü bir şekilde bu yörelerimizde özel sektörleri göreceğiz. Yeter ki biz, bu demokratikleşme süreçlerimizi devam ettirelim. Huzur ortamına elbirliğiyle görüşümüz ne olursa olsun kardeşliğimize, birliğimize ve huzurumuza yeter ki sahip çıkalım ve o zaman Batman parlayan bir yıldız olarak inşallah Güneydoğu'da çok önemli bir merkez haline gelecektir." ifadelerini kullandı.

 

Batman'a 13 tane müjdeyle geldik

Yılmaz'ın konuşmasının ardından sözü Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu aldı. Eroğlu, yeni yapılacak köprünün hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Batman'a 13 tane müjdeyle geldik. Bu müjdeler arasında 8 tane DSİ'ye ait 4 tane Orman Genel Müdürlüğü'nün müjdesi ve bir tanede Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün müjdesi var. Batman için 291 milyon TL'lik bir müjdeyle geldik. Hasankeyf'te yeni bir şehir kuruyoruz. Hasankeyf, Türkiye'de en güzel ve muhteşem ilçe olacak ve bunun sözünü veriyoruz. Batman'a çok büyük yatırımlar yapıyoruz. Şuana kadar 3 milyar TL'ye yakın bir yatırım yapmışız. İnşallah huzur ortamıyla birlikte çok güzel yatırımların devamı da gelecektir. Yeter ki bizler memleketimize ve sürece sahip çıkalım." diye konuştu.

 

Daha sonra Eroğlu, yeni Hasankeyf yerleşkesine yapılacak olan projeleri tek tek anlattı.

 

Kimse Hasankeyf üzerinden siyaset yapmasın

Eroğlu'nun konuşmasının ardından sözü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, aldı. Yıldırım, "Kimse Hasankeyf üzerinden siyaset yapmasın. Geçmişi ihya ediyoruz ve geleceği inşa ediyoruz. Türkiye'nin Kurulu gücü, en büyük ikinci barajını maalesef engellediler. Ama bugün bu zorluklar geride kaldı. Bu barajımız yapıldığında bölgede yıllık katma değer 600 trilyon olacak. Burada yılda 3 milyar kilovat saatlik bir enerji üretilecek. 9 ile 10 yılda GAP'a 23 katrilyon para harcandı." dedi.

 

Konuşmasının devamında Yıldırım, huzursuzluğun ve şiddetin Türkiye'nin büyümesinin önünde engel olmaktan başka işe yaramadığını, huzura ve barışa sahip çıkmamız gerektiğini belirterek 10 yılda Batman'a yapılan ve bundan sonra 18 projeyle yapılacak yatırımları anlattı.
Son olarak sözü ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, aldı. Şimşek, 150 kilometrelik Hasankeyf gölünün yapılacağını, baraj yapıldığında tarihi eserlere dokunulmayacağını vurgulayarak Hasankeyf'te yapılacak projelerle bir turist patlamasının yaşanacağını kaydetti.

 

Çözüm süreciyle birlikte Batman çok gelişecek

Şimşek, daha sonra çözüm sürecine de değinerek, herkesin sürece sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi. Şimşek, "Çözüm süreciyle birlikte Batman çok gelişecektir. Herkesin bu huzura ve barışa sahip çıkması ve elini taşın altına koyması gerekir. Çözüm süreciyle birlikte Batman'a yoğun bir yatırımcı ilgisi var. Organize Sanayi Bölgesi'nde bir metrekare bile yer kalmadı. 130 yatırımcı, son dönemde ortaya çıkan istikrar ve teşviklerden etkilenerek Batman'a yapılacak yatırım için sıradadır. Kıblemiz ve Peygamberimiz aynıdır. Türkiye bu şer güçlere karşı da birliğini devam ettirecektir." dedi.

 

Konuşmaların ardından Bakanlar, butona basarak Hasankeyf Köprüsü ve Viyadük'ün temel atma işlemlerini başlattılar. (M.Fatih Akgül-İLKHA)