KONYA - Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu başkanı Selçuk Öztürk, Ahilik Kültürü Haftası dolayısıyla yayımladığı kutlama mesajında, Ahilik sistemini anlama ve anlatmanın başta meslek teşkilatı temsilcileri olmak üzere tüm esnaf, sanatkâr ve işadamlarının ortak amacı olması gerektiğini söyledi.

800 yıl önce Anadolu'da uygulanan bu sistemi günümüz şartlarına göre yeniden yapılandırarak, ekonominin hizmetine sokmanın toplumun gelişmesine önemli katkı sağlayacağını belirten Öztürk, sosyal, ekonomik ve kültürel değerlerin bütünü olan Ahilik sisteminin değerlerinin, günümüz koşullarına uyarlanması gerektiğini ifade etti.

Öztürk, "Ahilik sisteminin sağladığı verimlilikten, uyguladığı kalite kontrol sisteminden, yetiştirdiği kalifiye iş gücünden ve üretim sistemine getirdiği ahlaki değerlerden Türkiye ekonomisi yararlanmalıdır. Yaşadığımız bu dönemde her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan birliği ve dayanışmayı yüzyıllar önce atalarımız nasıl hayat felsefesi haline getirmişse ise bizler de her zaman birlik ve beraberlik içerisinde, yardımlaşma ve dayanışma duygularını ön planda tutan bir toplum olmayı başarmalıyız.

İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde; dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek ahlâkına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de tam anlamı ile başarabilirsek günümüz şartlarında yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır." dedi. (İlyas Yavuz - İLKHA)