Kış aylarının gelmesi ve havaların da soğumasıyla beraber su tüketiminin oldukça azaldığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Nuray Altunkum, özellikle yaşlılar ve çocukların su içmeye özen göstermesi gerektiğini ve insan vücudunun yüzde 60'ının sudan oluştuğunu hatırlatarak susuz kalmaması önerisinde bulundu.

Vücudun ihtiyacı kadar olan sıvının sağlıklı şekilde alınması gerektiğine işaret eden Altunkum, özellikle tüketiminin azalması nedeniyle kış aylarında dengeli ve yeterli su içmenin vücuda önemli katkısının olduğunu vurguladı.

"Yüzde 1 su kaybettiğimizde baş ağrısı, halsizlik, kabızlık gibi şikayetler baş gösterebilir"

Özellikle kış aylarında hava sıcaklığının da düşmesiyle beraber bireylerde su tüketiminin azaldığına dikkat çeken Altunkum, "Bunun sebebi hava sıcaklığının düşmesi ve insanların susama hissinin azalmasıdır. Susadığımızda vücudumuz yüzde 1 su kaybeder. Vücudumuzun yüzde 60'ı su olduğu için yüzde 1 çok fazladır. Yüzde 1 su kaybettiğimizde baş ağrısı, halsizlik, kabızlık gibi şikayetler baş gösterebilir. Bu nedenle susama hissi oluşmadan günlük herkesin alması gereken bir sıvı miktarı vardır ve bunun sudan karşılanmasını bekliyoruz." diye konuştu

"Kişi kilogramı başına 35 milim su tüketmeli özellikle yaşlıların çok dikkat etmek gerek"

Nuray Altunkum

Günlük 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini fakat bunun da kişiden kişiye değişiklik arz ettiğini ifade eden Altunkum, "Kişinin kendi kilogramı başına 35 milim su tüketmesi gerekir. Özellikle yaşlılarda susama duygusu çok azdır. Bunu fark edemeyebilirler, bu nedenle yaşlıların çok daha dikkat etmek gereklidir. Fazla su kaybettiklerinde baş ağrısı, halsizlik, tansiyon dengesizlikleri, idrar renginin koyu olması gibi Dehidratasyon (fizyolojide, beraberinde metabolik süreçlerin bozulmasına neden olan toplam bir vücut suyu noksanlığı durumu) sorununa yol açabilir. Özellikle yaşlıların çok dikkat etmek gerek." uyarısında bulundu

"Az su tüketmek böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırır"

Böbrek hastalarının su tüketimine çok önem vermesi gerektiğini aksi halde böbrek taşı oluşumunu kolaylaştırdığını ifade eden Altunkum, "Böbrek hastaları 2,5 değil 3 litre su tüketmeleri gerekir. Fakat kronik böbrek yetmezliği olanlar, kendi doktorlarının tavsiye ettiği kadar su içmelidirler. Ayrıca su tüketiminde azalma bağırsak sorunlarına yol açabilir. Metabolizmaya besinlerin taşınması su yoluyla gerçekleşir. Özellikle kilo vermek isteyenler su tüketimini azaltırsa kilo vermeleri zorlaşır." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarda su tüketimi arttırılmalı"

Özellikle hastalık ve enfeksiyonların daha yoğun yaşandığı kış aylarında çocuklarda su tüketimine daha dikkat edilmesi uyarısında bulunan Altunkum, "Çocuklar özellikle toplu ortamlarda, okullarda olduğu için hastalıklara daha meyilli oluyorlar. Bu nedenle çocuklarda su tüketimi arttırılmalı. Çocuklar daha hareketli ve vücut ısıları yükseldiği için su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Ayrıca spor yapan bireylerde vücut ısısı arttığı için spor yaparken kesinlikle 1,5 litre su tüketilmeli. Yalnız spor esnasında suyu 1 kerede içmek tehlikelidir. Her set arasında 1-2 yudum şeklinde tüketmelidirler." tavsiyesinde bulundu.

"Biz kesinlikle su tüketimini ile sıvı tüketimini ayrı tutuyoruz"

Sıvı ihtiyacı ile su ihtiyacının farklı olduğuna dikkat çeken Altunkum, "Bireyler günlük çay, kahve, onun dışında meyve suyu tükettiklerinde 'sıvı ihtiyacımı karşılıyorum' diye düşünüyorlar. Biz kesinlikle su tüketimi ile sıvı tüketimini ayrı tutuyoruz. İçtiğiniz bitki çayları, kahveyi biz su olarak hesaplamıyoruz. O yüzden günlük su ihtiyacınızın 2,5 litre ya da kilogram başına 35 milim olacak şekilde hesaplanarak tüketilmesi gerekiyor."  dedi. (İLKHA)