Çin, ülke sınırlarında görülen ABD casus uçaklarıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu uygulamaların askeri ilişkilerin geliştirilmesinin önünde büyük engel oluşturduğuna dikkat çekti.

Çin basınında yer alan haberlerde, Savunma Bakanlığının ABD`den Çin`in egemenliğine ve güvenlik çıkarılarına saygı göstermesini talep ettiği bildirildi.

Medyada, Çin savaş uçaklarının, geçen ay Tayvan hava sahasında keşif uçuşu yapan Amerikan uçağının peşine düştüğü haberi de yeralmıştı.
ABD: `KEŞİF UÇUŞLARI DEVAM EDECEK`

Washington ise, geçmişte uluslararası hava sahasında keşif uçuşlarının yapıldığı ve yapılmaya da devam edeceğini duyurdu. Pekin ile Washington ilişkileri, son yıllarda Amerika`nın Tayvan`a silah satma planları ve Güney Çin Denizi`ndeki sorunlar nedeniyle zaman zaman zor süreçlerden geçiyor.

ABD VE ÇİN`İN TAYVAN ÇIKMAZI

Çin yönetimi, iç savaşla Çin sınırlarından ayrılan Tayvan`ı, kendi egemenlik alanında görürken, güç kullanarak Tayvan`ı yeniden ele geçirme olasılığını gündeminde tutuyor. ABD ise, ayrı bir devlet olarak tanımasa da, Tayvan`a askeri destek sağlıyor.


bbc turkçe