Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200'ü kadın olmak üzere 18 bin 800 Filistinli şehit oldu. Enkaz altında binlerce insan olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.
İnsani krizin tırmandığı Gazze'de acil ateşkes çağrılarına rağmen saldırılarını durdurmayan siyonist rejim, bölgede benzeri görülmemiş bir çevresel tahribata da yol açıyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü Inger Andersen, Gazze'de çevresel etkiye ilişkin henüz bir değerlendirme yapmadıklarını söyledi.
Filistin otoritelerinin, 2009'daki savaş ve siyonist rejimin 2014'teki saldırılarının ardından UNEP'i çevresel değerlendirme yapmak üzere davet ettiğini anlatan Andersen, "Bunu Irak, Suriye, Balkanlar, Darfur, Haiti ve Ukrayna'da yaptık. Bu çevresel etki değerlendirmesi, bizim görevimizin bir parçası. O gün geldiğinde ve sahaya davet edildiğimizde Gazze'de bu değerlendirmeyi yapacağız." dedi.
Andersen, BM'nin şu anda insani krizin çözülmesi, ateşkesin sağlanması ve "masum sivillerin kendilerinden kaynaklanmayan bir durumdan kurtulmasına" odaklandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Her savaş ve çatışmada silahlar sustuktan sonra nesillere bırakılan zehirli izler, enkaz yönetimi ve kanalizasyon gibi sorunlar nedeniyle orada olacak. Bombardımana maruz kalan tüm şehirlerde ortaya çıkan enkaz yönetiminin nasıl yapılacağı bir sorun ve bu, kesinlikle Gazze halkı için de bir sorun olacak."