1273: İslam ve tasavvuf dünyasında tanınan, Farisi bir arif, âlim, şair, düşünce adamı ve Mevlevi yolunun öncüsü Mevlana Celaleddin-i Rumi vefat etti. Mevlana Celaleddin Hazretleri kendine has, özgün tasavvuf ekolüyle kendisinden sonraki bütün çağlara etki etmiş ve birçok inanç ve düşüncede insanın ilgisini çekmiştir. Nazım olarak kaleme aldığı Mesnevi’si, onun düşünce dünyasını ve tarzını ortaya koymakla beraber; bu eserin farklı şekillerde yorumlanabiliyor oluşu zamanla çok farklı Mevlana anlayışının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. İslam tasavvufunun en önemli ve en büyük yapıtı olan Mesnevi, Hüsamettin Çelebi aracılığıyla yazılmıştır. Mevlana, bir gün Hüsamettin Çelebi’nin yakınmaları üzerine sarığının katları arasından bükülmüş bir kâğıt uzattı genç dostuna; Mesnevi’nin ünlü ilk 18 beyti yazılmıştı. Hoca, müridine: “Ben başladım, gerisini sen yazarsan ben söylerim” diyordu. Böylece Mesnevi çalışması başlamış oldu. Bu çalışma yıllar boyu sürdü. Yapıt, 25,700 beyitten oluşan 6 ciltlik bir bütündü. Tasavvuf öğretisini birbirinden çıkan ilgi çekici öyküler aracılığıyla anlatıyor, olayları yorumlarken tasavvuf ilkelerini açıklıyordu. Mesnevi bittiği zaman artık epeyce yaşlanmış olan Mevlana yorgun düşmüş, ayrıca sağlığı da bozulmuştu. 17 Aralık 1273’te de vefat etti. Mevlana’nın öldüğü gün olan 17 Aralık, düğün gecesi anlamına gelen ve sevgilisi olan Rabb’ine kavuşma günü olduğu için Şeb-i Arûs olarak anılır. (Mevlana Celaleddin-i Rumi vefat etti)

 1399: Avrupa’da Moğol İstilası başladı; Moğol İmparatorlukları tarafından dünyanın dört bir yanına yapılan saldırılar ve işgallerden Avrupa da uzak kalamadı. (Avrupa’da Moğol İstilası başladı)

1777: Fransa, ABD’yi tanıyan ilk devlet oldu. Fransa rakip olarak gördüğü İngiltere’den bağımsızlığını kazanan ABD’yi, politik ve askerî açıdan destekliyordu. (Fransa, ABD’yi tanıyan ilk devlet oldu)

1918: Fransız askerleri denizden Mersin’e çıkarma yapmaya başladı; Mersin, Tarsus, Adana, Ceyhan, Misis ve Toprakkale işgal edildi. Birinci Dünya Savaşı sonrası mağlup olan Osmanlı’yı Mondros Ateşkes Antlaşması uyarınca paylaştıran İtilaf Devletleri Anadolu’ya akın etmiş ve büyük bir işgal harekâtı başlatmışlardı. (Fransız askerleri Mersin’e çıkarma yapmaya başladı)

1996: Susurluk’ta meydana gelen kazada yaralanan Şanlıurfa DYP Milletvekili Sedat Bucak’ın otomobilinde bulunan silahların, Emniyet Müdürlüğü’ne ait olduğu belirlendi. Emniyet ve Hükümet, bu silahların o arabada oluşuna bir açıklık getirmedi. (Susurluk’ta meydana gelen kaza)

1997: Fazilet Partisi, İsmail Alptekin başkanlığında kuruldu. Refah Partisi’nin kapatılması davası sürerken kapatılma kararının çıkması olasılığına binaen alternatif bir parti kurmak için girişimde bulunulmuş ve Fazilet Partisi ile Milli Görüş, siyaset sahnesinde var olmaya devam etmiştir. (Fazilet Partisi, İsmail Alptekin başkanlığında kuruldu)

2002: Londra’da toplanan Iraklı rejim muhalifleri, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından 2 yılı aşmayacak bir sürede demokratik ve federal bir Irak’ın kurulması, serbest seçimlerin yapılması ve anayasanın hazırlanması üzerinde anlaşmaya vardılar. Böylece Muhalifler, ABD’nin Irak’ı işgalini hem tanıdıklarını beyan ediyor, hem de yakın zamanda bu işgalin gerçekleşeceğini haber vermiş oluyorlardı. Dolayısıyla ABD’nin Irak’ı işgali, sonuçlarıyla beraber bir sürpriz değil; beklenen ve bilinen bir durumdu. (Iraklı rejim muhaliflerinden işgale destek)

2010: Tunus’ta, sebze-meyve arabasına el konulmasını protesto eden seyyar satıcı Mohamed Bouazizi kendini yaktı. Bu olay, ülke çapında protestolara ve kamu alanlarının işgaline yol açtı. Protestolar, giderek büyüyen bir halk ayaklanmasına ve bütün Ortadoğu’yu etkileyen sosyal-siyasal bir değişim rüzgârına dönüştü. Bouazizi’nin (Buazizi’nin) kendini yakmasının tetiklediği halk ayaklanması, 23 yıldır ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali’nin ülkeden kaçmasıyla sonuçlanmış; Tunus’un birçok şehrinde gerçekleşen protestolar da Yasemin Devrimi olarak anılmıştır. (Mohamed Bouazizi kendini yaktı)

2012: Büyük bir merakla resmileşmesi beklenen HÜDA PAR, kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verdi. Kurucu üyelerden oluşan bir heyet, İçişleri Bakanlığı’na kuruluş dilekçesini, parti tüzüğünü ve parti programını teslim etti. (HÜDA PAR, kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı’na verdi)

2012: Afganistan’da ormanda odun toplayan 10 kız çocuğu mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Olayda 2 çocuk da yaralandı. Mayının 1980’lerde Sovyet işgali döneminde döşendiği tahmin ediliyordu.  (10 kız çocuğu mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti)

2013: 17 Aralık’ta rüşvet ve yolsuzluk kapsamında yapılan operasyon, son yılların en büyük siyasi krizlerinden birisini başlattı. Operasyonda, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğulları ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İş Adamı Ali Ağaoğlu, Reza Zarrab ve Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan gibi önemli isimler gözaltına alındı. Operasyonun ardından başta İstanbul Emniyeti olmak üzere birçok emniyet amirinin yeri değiştirildi. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın yerine Aksaray Valisi Selami Altınok getirildi. Başbakan Erdoğan, operasyonu kendilerine karşı düzenlenen “uluslararası bir oyun” olarak tanımladı. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nca ‘Adli Kolluk Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliğe göre; emniyet ve jandarma görevlilerinin, adli olaylarda amirlerine bilgi verme zorunluluğu getirildi.  (17 Aralık operasyonu)