Güneş atmosferinden meydana gelen koronal delik olarak bilinen boşluk dünyaya doğru bir Güneş fırtınasına neden olabilir. Güneş patlaması manyetik fırtınalar, radyo frekanslarında kesintiler, iletişim ağlarında bozulmalar, uyduların işlevsiz hale gelmesi, elektrik kesintileri gibi olaylara neden olabilir.. 

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelmekte, bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkmaktadır. Büyük bir patlama ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabiliyor.

GÜNEŞ FIRTINASI NE ZAMAN OLACAK?

Uzmanlara göre Güneş fırtınası 2024'ün başlarında Dünya'yı etkileyebilir. NASA ise Güneş fırtınası için 2025 sonlarını öngörüyor..

Yeni bir araştırma, Güneş maksimumunun, beklenenden daha erken bir şekilde 2024'ün başlarında yaşanacağını gösterdi. Bu tahmin, NASA'nın 2025 sonları için öngördüğü tahminle farklılık gösteriyor.

Güneş patlaması manyetik fırtınalar, radyo frekanslarında kesintiler, iletişim ağlarında bozulmalar, uyduların işlevsiz hale gelmesi, elektrik kesintileri gibi olaylara neden olabilir.. 

GÜNEŞ FIRTINASININ ETKİLERİ

Güneş püskürtüsü nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.