İngiltere Toplum Sağlığı Kurumu ise domuz jelatini içeren `Fluenz` isimli aşıların Müslümanlar için uygun olduğunu savundu.
Leicestershire şehrindeki okullarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik pilot uygulama sebebiyle, 4-10 yaş arasındaki 70 bin öğrencilere grip aşısı yapılıyor.

Bazı aileler yapılan aşıların bileşeninde domuz jelatini bulunduğuna dikkat çekerek, bunun Müslümanlar için dinen uygun olmadığı şikayetinde bulundu.

Sağlık uzmanları da et ürünlerine alerjisi olan kişiler için bu durumun büyük tehlike arz ettiği uyarısında bulunuyor.
Velilerin şikayetleri üzerine bir açıklama yapan Toplum Sağlığı Kurumu, aşılarda domuz jelatini bulunduğu yönündeki iddiaları cevapsız bırakarak, aşıların Müslüman öğrenciler için `helal` olduğunu savundu.

Toplum Sağlık Kurumu aşı bölümü başkanı Dr. Mary Ramsay, Cihan`a yaptığı açıklamada, 2001 yılında Dünya Sağlık Örgütü`nün 100`ün üzerinde İslam alimine danıştığını ve bu alimlerin aşılarda kullanılan domuz jelatininin `helal` olduğu yönünde hüküm verdiklerini ifade etti.

Şikayette bulunan Müslüman öğrencilerin velileri ise kendilerine daha önce hiçbir açıklama yapılmadığını belirterek bu durumun etik olmadığını savunuyor.

İngiltere Müslüman Organizasyonları Federasyonu Leicestershire sorumlusu Luman Ali BBC`ye yaptığı açıklamada, "Domuz et veya ürünlerinin sindirilmesi tamamen yasaktır. Aşının içerisinde dahi olsa bu durum Müslümanları huzursuz eder." diye konuştu.
Bu durumdan şikayetçi olanlar sadece Müslüman aileler değil. Et ve et ürünlerine alerjisi olan ve bu sebeple sıkı şekilde vejetaryen diyeti uygulayan çocukların aileleri de aşıların içeriğinde domuz jelatini bulunmasından dolayı oldukça tepkili.

Vejetaryen Derneği sözcüsü Liz O`Neill Cihan`a yaptığı açıklamada, çocukları vejetaryen diyeti yapan bazı ailelerin, aşıların içeriğinin kendilerine daha önce bildirilmemesi sebebiyle büyük şok yaşadığını belirtiyor.

O`Neill, "Vejetaryen Derneği olarak, herkesin tükettiği ürünlerin içerisinde ne olduğunu bilme hakkı olduğunu düşünüyoruz. Vejetaryenlar ve inançları sebebiyle bazı ürünleri yemekten kaçınan kişiler için `vejetaryen aşılar` üretilmeli." yorumunda bulunuyor.