Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Bedende yağ miktarının fazla olması sağlık sıkıntılarının var olmasında başlı başına bir neden değildir ama vücutta abdominal yağlanma olduğunda insülin direnci, kortizol fazlalığı, hipotiroidi, cushing sendromu, kardiyovasküler rahatsızlıklar, hipertansiyon, kolesterol gibi... hastalıklar baş göstermeye başlar.
Abdominal yağlanma yani bölgesel yağlanmanın başlıca sebepleri;
Dengesiz beslenme, ana öğünleri atlamak, fazla alkol tüketimi, hareketsizlik ve buna bağlı olarak az enerji harcama, kronik stres, fazla ve karışık şekilde meyve tüketimi, saat 6'dan sonra yemek yememek, kadınlarda menopoz dönemi, fazla karbonhidrat almak, hiç ekmek tüketmemek, ara öğünler yapmamak, kuruyemiş, kuru meyve gibi gıdaları gereğinden fazla tüketmek ve light gıdaları fazla miktarda tüketmek.
Bölgesel yağlanma nasıl önlenir?
- Herkesin alması gereken besin miktarı farklıdır. Bir besini olması gerekenden fazla tüketmek de tamamen yememek de doğru bir tercih değildir. Uzun sürece vücudun besinsiz yani aç bırakmak başta abdominal yani bel çevresi olmak üzere yağlanmayı artırır. Önemli olan sık sık her besinden yeterli kadar tüketmeyi öğrenmektir.
- Lif alımı çok önemlidir. düzenli ve yeterli lif iç organları normalden fazla çalıştırarak yağ oranını azaltır.
- Meyveler tek tek ve gereğinden fazla tüketilmemelidir.
- Kuruyemiş kalori bakımından çok yüksektir bu sebeple porsiyon miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir.
- Alkolden uzak durulmalıdır.
- Su tüketimine dikkat etmek çok önemlidir. Unutmayın ki yağ yakımında su tüketimi ve idrar rengi elzemdir.
- Aynı zamanda bol hareket etmek gerekmektedir. Düzenli bir hale gelip yaşam standardı haline gelmesi gerekmektedir. Spor yapmak vücutta yağ oranını azaltan diyetle beraber en önemli parametrelerden bir tanesidir.
Özellikle yürüyüş ya da yüzme vücutta hem bölgesel hem genel yağlanmayı düşüren 2 spor şeklidir. Haftada 6 kez 40 dakika tempolu aralıksız yapılan aktivite yağlanmayı azaltır. Hızlı yapılan aktivite sizi daha çok terleten aktivite kas oranınızı azaltmaktan öteye gidemez." (İLKHA)