Cibuti'de düzenlenen olağanüstü zirveye, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto, IGAD Genel Sekreteri Workneh Gebeyehu ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki'nin yanı sıra ABD, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) temsilcileri katıldı.
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan, zirvede yaptığı konuşmada, ülkesindeki savaşın durdurulması için IGAD, Sudan'a komşu ülkeler tarafından yapılacak her türlü çabayı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "İsyancılar (Ordu ile nisan ortasından beri çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri-HDK) Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde 11 Mayıs 2023'te imzalanan 'Cidde İnsani İlkeler Bildirgesi'ni yerine getirseydi kriz barışçıl, erken ve gerçek bir şekilde sona erecekti." dedi.
Burhan, "Ulusal ve kolektif sorumluluk görevim, bölge içinden ve dışından ve hatta Afrika kıtası dışından devam eden silah tedarikinin temsil ettiği mevcut krize yönelik dış müdahale tehlikesine karşı uyanık olmamızı gerektiriyor." difadelerini kullandı.
Burhan, "IGAD, Sudan gerçekliğini anlamaya en yakın kuruluş olduğundan çözümde temel bir rol oynayabilir." dedi.
Sudan ordusu, paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, askeri ve güvenlik reformu kapsamında 2 yıl içinde tamamen orduya entegresini istemişti.
HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.
BM'ye göre, çatışmalar sonucu 12 binden fazla kişinin öldüğü, 33 binden fazla kişinin yaralandığı Sudan'da, 25 milyon kişi insani yardıma muhtaç hale geldi.
Sudan'da yaklaşık 6,8 milyon kişi ülke içinde yerinden oldu. (İLKHA)