BİTLİS - Kış aylarının çetin ve uzun geçmesi nedeniyle Bitlis halkı, kış ayları öncesi sıkı bir hazırlık dönemine giriyor. Halk yakacak odun ve kömürün yanı sıra peynirinden ununa kadar birçok kışlık zahiresini temin etmenin peşine düşüyor.

 

Yöresel tatlardan olan kabak dolması için şimdiden vatandaşlar kabak temin etmeye başladı. Gün geçtikçe yöresel dolma kabağa rağbet artıyor. Artan bu rağbet nedeniyle daha önce belirli köylerde yetiştirilen dolmalık kabağı artık her köyde bulmak mümkün oluyor.

 

Bir yandan da tarlaların uçlarında ekilen bu kabaklar halkın geçim kaynağı oluyor. Özellikle de sigara fabrikasının kapatılması ve tütün ekimine kotanın getirilmesiyle boş kalan tarlalar, yonca, kabak, mısır gibi ürünlerin yetiştirildikleri alan haline geldi. Kabak ise, tercih edilen ürünlerin ilk sırasında yer alıyor. Hem ekimini yapan köylünün hem de bunun ticareti yapanların geçim kaynağı olan kabak, Bitlis halkının vazgeçilmez kış zahiresinin içerisindeki yerini alıyor.

 

Köyde aldığı kabakları piyasada satışa sunan Emin Sence, "Şimdiye kadar sadece belirli yerlerde yetiştiriliyordu. Artık her yerde yetiştirilmeye başlandı. Ben de arabamla Güroymak ilçesine bağlı Günkırı (Kotni) beldesinde aldığım kabakları Bitlis merkez mahallelerde dolaştırarak satıyorum. Tanesi 2,5 ile 5 lira arasında sattığımız kabaklar bizim ekmek teknemiz konumundadır.
Bitlis halkı yöresel kışlık dolma kabağa büyük rağbet gösteriyor. Bizler de bunu mahallelerde dolaştırdığımız için rahatça satabiliyoruz" dedi.

 

Dolma kabak alıcıları ise, "Kabağın iyi muhafaza edildiğinde uzun süreli dayanıklık gösterdiğinden dolayı halkın ilk tercihi oluyor. Dolma kabak yemeği, Bitlis ilinin hem yöresel yemeği hem de kültürü haline gelmiştir" diye ifade ettiler.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)