HÜDA PAR, Sosyal İşler Başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde engelli vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesi, toplumla bütünleşmelerinin sağlanması ve sosyal hayata katılmalarının önündeki birtakım fiziksel ve sosyal sorunların çözülmesi gerektiğini belirten bir mesaj yayımladı.
Açıklamada, ''Türkiye’de sayıları milyonlarla ifade edilen engelli vatandaşlarımızın temel haklardan adil bir şekilde faydalanmalarını sağlamak, devletin en mühim vazifelerindendir. Ülkemizde son yıllarda engelli vatandaşlarımıza yönelik birçok yasal düzenleme ve ekonomik iyileştirme yapılmasına rağmen engelliler, hâlâ toplumla istenen seviyede bütünleşememiştir.
Engelli vatandaşlarımızın hayat standartlarının yükselmesinin, toplumla bütünleşmelerinin ve sosyal hayata katılmalarının önünde birtakım fiziksel ve sosyal sorunlar bulunmaktadır.
Engelli fertlerin günlük hayatlarını sağlıklı bir şekilde idame ettirebilmeleri; eğitim, sağlık, sosyal hizmetler ve istihdam başta olmak üzere bütün haklardan istifade etmelerine bağlıdır.
Bedensel veya zihinsel engelinden dolayı çeşitli sıkıntılar ve güçlükler yaşayan hiçbir vatandaşımız ikinci sınıf insan muamelesi görmemeli, toplumsal olarak tecrit edilmemeli; bunun için mevcut tedbirlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi sağlanmalı; bunun yanı sıra yeni düzenlemeler yapılmalıdır.
Engellilere yönelik tutum ve davranışların olumluya dönüşmesi ve ötekileştirmenin önüne geçilmesi amacıyla toplumsal bilinç iyileştirilmelidir.
Yerel yönetimlerin bünyesinde kurulan engelli koordinasyon merkezlerinin yaygınlık kazanması ve daha işlevsel hale getirilmesi için hassasiyet gösterilmelidir. Bu merkezlerde engelli haklarının savunulması, engellilerin uygun bir şekilde eğitim almaları ve istihdamlarının sağlanması için çalışmalar yapılmalıdır.
Engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin mağdur edilmemesi için kamu ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin denetlenmesi sıklaştırılmalı, hesap verilebilirlik sistemi hassasiyetle işletilmelidir.'' denildi.
HÜDA PAR tarafından yayımlanan açıklamada ayrıca engelli vatandaşların daha rahat bir hayat sürdürebilmeleri için çeşitli öneriler sunuldu;
Engelli vatandaşlarımızın bakım, sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçları devlet tarafından temin edilmelidir.
· Engellilere yönelik istihdam planlaması, sahip oldukları yetersizlikten kaynaklanan özellikleri ve nitelikleri de dikkate alınarak yapılmalıdır.
· Engellilere verilen aylık ödenek ve engelli bakım ücretleri daha makul bir seviyeye çıkarılmalı, ailelerine de ekonomik destek sağlanmalıdır.
· Kamuda engelli istihdam oranı ve özel sektörde çalışan engelli kotası artırılmalıdır.
· Engellilere verilen sağlık hizmetlerinin niteliği artırılmalı, erken tanı ve müdahale programları yaygın hale getirilmeli ve ihtiyaç duydukları tıbbi malzemelere erişimleri kolaylaştırılmalıdır.
· Engellilere verilen eğitim hizmetlerinin kalitesi artırılarak uygun ortamlarda ve ihtiyaca cevap verebilecek bir müfredatla eğitim almaları sağlanmalıdır.
· Kamu binaları başta olmak üzere tüm konutların, ulaşım sistemlerinin ve toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygunluğu artırılmalı; yollar, yaya geçitleri ve kaldırımlar engelli vatandaşlarımızın rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanmalıdır. Bu konuda yerel yönetimlere önemli görevler düşmektedir.
· Engellilere yönelik sosyal hizmetlerin niteliği ve niceliği artırılmalı; engelli vatandaşlarımız spor, sanat ve kültürel faaliyetlere teşvik edilmelidir.
· Engelli vatandaşlarımızın yeterlilikleri öne çıkarılarak toplumun aktif ve üretken fertleri olmaları sağlanmalıdır.