doğruhaber
Akdeniz Üniversitesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ümit Özçağlar, yüksek sesle kulaklık kullanmanın geri dönüşü olmayan sağırlığa yol açacağını vurguladı.
Yolculuk esnasında ve otobüslerde yüksek sesle müzik dinlemenin kulaktaki işitmeye bağlı travmaya neden olduğunu ifade eden Özçağlar, “Travma mutlaka bir tekme tokat değildir. Çok şiddetli patlama olur, o da travma oluşturur. Yüksek ses duyu hücrelerini olumsuz yönde etkiler. Özellikle 5 yılın üzerinde devamlı olarak yüksek sesle kulaklık kullanırsak kulak içerisindeki duyu ve sinir hücreleri neredeyse görevini yapamaz bir hale gelir” şeklinde konuştu.
ÖLEN BİR SİNİRİ TEKRAR GERİ GETİRMEK İMKÂNSIZDIR
Son dönemlerde kulaklıkların açtığı işitme hasarları ile ilgili çok sayıda hastanın kendilerine başvurduğunu belirten Özçağlar, “İç kulak kaslarında ölen bir siniri tekrar geri getirmek mümkün değil. Ancak, olay orada kesilirse daha ileri gitmesini engellemek için bariyer teşkil eder. Başka şekilde tedavisi olmaz. Kulağın bir adaptasyonu var, önce hafif sesle dinlemeye başlarsın, yavaş yavaş sinirler harap olur, sonra bu ses sizi tatmin etmemeye başlar, daha yüksek sesle dinlemeye devam edersiniz. Sinirler harap oldukça işitme seviyesi düşüyor” dedi.
ALINMASI GEREKEN BAZI ÖNLEMLER
-Uzun süre kulaklık kullanmayın.
-Eğer uzun süreli kulaklık kullanılıyorsa 10-15 dakikalık aralıklarla kulağı dinlendirmek gerekir.
-Kulaklık kullanımı bittikten sonra kulaklık mutlaka kolonyalı mendil ile silinip dezenfekte edilmelidir.
-Kısık sesle kulaklık kullanılmalıdır.