MARDİN - Eğitim-Bir Sen Mardin Şubesi Başkanı Eyyüp Değer, 2013-2014 Eğitim Öğretim döneminin başlamasına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "2013-2014 Eğitim Öğretim yılının başta sevgili öğrencilerimiz olmak üzere tüm eğitim çalışanlarına ve velilere hayırlar getirmesini diliyoruz." dedi.

 

Özür durumu veya diğer nedenlerden dolayı bu yıl yaklaşık 2 bine yakın öğretmenin tayin yoluyla Mardin'den ayrıldığını belirten Değer, "Yeni atamada ilimize binin üzerinde öğretmen atanmıştır. Bu açığın kapanması için ilimize daha fazla öğretmen kontenjanı ayrılması gerekmektedir. Bunun için bir an önce yeni bir öğretmen ataması yapılması elzemdir." dedi.

 

Ev kiralarının yüksek oluşu barınmayı sorun haline getirmektedir

Değer sözlerini şöyle sürdürdü: "İlimize tüm branşlarda binin üzerinde öğretmen atanmıştır. Bu sayı ilimizde yetersiz olmakla birlikte, gelen öğretmenler birçok sorunla ilimize gelmektedir. Bu sorunların başında barınma gelmektedir. İlimizde veya bölgemizde kalıcı eğitim başarıları yakalanmak isteniyorsa, öğretmeni burada tutabilecek olanaklar sağlanmalıdır. Bu anlamda çözüm noktasında şunların yapılması gerektiğini düşünüyoruz:

 

Eğitim çalışanlarına yönelik Milli Eğitim Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle ilimizde başka kurumlarda olduğu gibi "lojman" yapılması,

 

Konut sahibi olan vatandaşları vicdan sahibi olmaya ve ev kiralarının makul seviyelere çekilmesi noktasında duyarlı olmaya çağırıyoruz."

 

Öğretmenlerin bölgede kalması için pozitif ayrımcılık sağlanmalıdır

Mardin'in büyükşehir statüsü elde etmesiyle beraber sosyal aktiviteler ve diğer sosyal donatıların yapılması noktasında belediyeyi, STK'ları ve iş adamlarını daha duyarlı olmaya davet eden Değer, "Eğitimde başarıyı yakalamanın en baştaki yollarından biri eğitimin temel taşı olan öğretmenlerin bölgede uzun süre kalmasıdır. Öğretmenin rol ve model olarak alındığı bir dönemde yıl içinde veya dönem sonunda yeni bir öğretmenle derse başlayan bir öğrencinin düştüğü olumsuz psikolojiyi de anlayarak, bundan sonra ilimize ve bölgemize kalıcı, en az 4-5 yıl kalacak öğretmene ve öğretmeni burada tutabilecek bir sisteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bunu sağlamanın yollarından biri de;diğer bazı kurumlarda olduğu gibi doğu tazminatı eğitim çalışanlarınada verilmelidir. Böylelikle öğretmenler ilimizde ve bölgemizde eğitimle ve öğrencilerle ilgili uzun süreli plan ve projeler yürütebileceklerdir." ifadelerini kullandı.

 

Eğitimde inanç, dil, kültür ve kıyafet kısıtlaması kaldırılmalıdır

Değer konuşmasının sonunda, "Bu yıl eğitimdeki özgürlüklerin önündeki engellerin kalktığı, toplumsal ayrışmaya neden olan "and"ımız gibi ideolojik ritüellerin ortadan kaldırıldığı yıl olmalıdır. Eğitimde inanç, dil, kültür ve kıyafet kısıtlama bahanesinin görülmediği bir atmosferi oluşturmak hepimizin sorumluluğudur." vurgusunda bulundu. (Mehmet Aslan - İLKHA)