İlhan, yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik sisteminin, nüfusun tümünü kapsayan, toplumun değişen ihtiyaçlarını karşılayabilen, mali sürdürülebilirliği olan ve kaliteli hizmet sunan bir yapıya kavuşturulmasını planladıklarını belirtti.
Geleceğe dönük bir bakış açısıyla vatandaş memnuniyetinin artırılması, hizmetlerin çabuklaştırılması, zaman ve iş gücü kayıplarının önlenmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden İlhan, tüm vatandaşların kurum hizmetlerinden yararlanabilmesinin yanı sıra etkin, verimli ve kesintisiz bir hizmet sunulabilmesi için "İnsansız Sosyal Güvenlik Merkezleri"nin kurulacağını kaydetti.
Vatandaşın hizmete ihtiyaç duyacağı anda kolay erişebileceği şekilde yanında olabilmek için hastane, AVM, üniversiteler ve kaymakamlık binaları gibi bölgelere kurulacak merkezlerin, vatandaşlar için büyük kolaylıklar sağlayacağını vurgulayan İlhan, şöyle konuştu: "Türkiye`de, kurumumuzun yönetmeliği çerçevesinde nüfus, sigortalı sayısı ve mesafe yönünden sosyal güvenlik merkezi kurulması kriterlerine uygun olmayan 520 ilçe bulunuyor. Yaklaşık 17 milyon vatandaşımızın yaşadığı bu ilçelerimizin nüfusu, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 23`üne tekabül etmektedir. Dolayısıyla göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir kitleye hizmet ulaştırma gerekliliği doğuyor. Ülke genelinde 48 ilde 265 AVM ile üniversite, hastane ve çeşitli devlet binaları olmak üzere 3 bine yakın kurum ve kuruluşun hizmet binasının bulunduğu göz önüne alındığında, bu merkezlerin vatandaşa hizmet ulaştırma adına önemli bir potansiyel oluşturdukları ortaya çıkmaktadır."
TC KİMLİK NUMARALARI YETERLİ OLACAK
İnsansız SGM projesi ile vatandaşların sosyal güvenlikle ilgili en çok ihtiyaç duyduğu konularda bilgilendirilmesi ve sorunlarının çözülmesinin sağlanacağını anlatan İlhan, "Vatandaşımız, yüz yüze verilen hizmetlerden, bir çalışanın karşılarında kendisine cevap vermesinden daha memnun kalıyor. Karaman ve Şanlıurfa`da, emeklilik, sigortalılık, sağlık, İş-Kur ve çalışma hayatıyla ilgili, vatandaşlarımızın tüm sorularına 7 gün 24 saat cevap veren `Alo 170` çağrı merkezlerimiz var. Gelecek ay Sivas`ta da bir merkezimiz açılacak. Çağrı merkezlerimizde çalışan elemanlarımız, insansız SGM`ler aracılığıyla vatandaşlara hizmet verecek. Vatandaşlarımız, merkezlerimize gelmiş gibi, TC kimlik numaralarıyla her türlü bilgiyi sorabilecekler. Ama tek fark, ekranda onlara cevap veren bir kişi olacak. Daha sıcak bir ortam olacak" ifadelerini kullandı. İlk etapta, öncelikli olarak vatandaşların en çok ihtiyaç duyduğu konularda hizmet verileceğini belirten İlhan, "İlerleyen aşamalarda e-devlet uygulamasına paralel olarak vatandaşlarımızın gerek bilgi alma gerekse talep ve sonuçlarını alabileceği, sağlık aktivasyonlarını yaptırabileceği, kredi kartları ile sigorta primlerini ödeyebileceği 7/24 hizmet verebilecek bir platform oluşturulması amaçlanmaktadır.
İnsansız SGM`lerin, hizmet sunum kalitesinin artırılmasıyla vatandaşın tüm işlemlerini sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden yapabileceği bir araç olması hedeflenmektedir" diye konuştu. İlhan, gelecek ay İstanbul`da düzenlenecek bir fuarda tanıtımını yapacakları İnsansız SGM`lerin, kısa süre içerisinde pilot bölgelerden başlamak üzere ülke genelinde yaygınlaştırılacağını da sözlerine ekledi.
AA