BATMAN - İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği (Hür-Der) Batman Şube Başkanı Faysal Yaman, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı ile ilgili açıklamalarda bulunarak anadil, seçmeli dersler ve kılık kıyafet serbestliği gibi konularına değindi.


Kürtler anadilleriyle eğitim görmeli
Yaptığı açıklamada, 2013-2014 eğitim-öğretim yılının halkın din ve dil sorununa çözüm olmasını temennisinde bulunan Yaman, "Bu coğrafyada yaşayan Kürt, Türk, Arap ve Laz her halkın anadili ile eğitim görmesini insani bir hak olarak görüyoruz. Tarih boyunca ezilmiş, kadim bir halk olan Kürtlerin, anadilleri olan Kürtçe ile eğitim görmesini özellikle önemsiyoruz" dedi.


İslami dersler güzel ama yetersiz
Yaman, "Yüzde doksan dokuzu Müslüman olan öğrencilerimize 'Hz. Peygamberin Hayatı, 'Kur'an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler' adı altında İslami bilgilerin okutulmasını az ve yetersiz bulmakla beraber yine de takdir ediyor ve destekliyoruz. Din ve dil eğitiminin seçmeli dersler arasından çıkarılarak eğitimin merkezine oturtulmasını ve zorunlu dersler olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Kıyafet serbestliği her alanda geçerli olmalı
Başta Kürtçe olmak üzere yerel dillerin "Eğitim Dili" olarak kabul edilmesini beklediklerini belirten Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü, "Aynı zaman da 'Eğitim de Kıyafet Serbestîsi'ni önemsiyor, 'Kamusal alan' ayırımı gözetmeksizin herkes için geçerli olmasını diliyoruz. Bununla birlikte ilim ve irfan merkezi olan eğitim yuvalarımızın dilinden, dininden gelenek ve göreneklerinden uzak hayâsız, iffetsiz ve ahlaksız bir neslin yerine hayâlı, edepli, iffetli ve ahlaklı bir neslin yetiştirilmesini bekliyoruz. Bu vesile ile halkımızın eğitim öğretim yılını kutluyor, öğretmen ve öğrencilerimize hayırlı ve başarılarla dolu bir eğitim yılı diliyoruz." (M. Fatih Akgül -İLKHA)