Türkiye'de 22 Kasım "Diş Hekimliği Günü", içinde bulunduğumuz hafta ise "Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" olarak kutlanıyor.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı bünyesindeki Ağız Diş Sağlığı Merkezleri (ADSM) ve Ağız Diş Sağlığı Hastanelerinde (ADSH) koruyucu ve tedavi edici uygulamalarla hizmet sunuluyor. Kamu hastanelerinin yanı sıra özel sektörün de diş hekimliği hizmetlerindeki payı büyüktür.

"Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası" münasebetiyle bir mesaj yayımlayan HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, mevcut sorunlara gerçekçi planlamalarla acilen çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.

"Kamuda çalışan uzman diş hekimlerinin sayısı, dağılımı ve diş hekimi başına düşen hasta sayısındaki bölgesel farklılıklar gibi ciddi sıkıntılar dikkat çekmektedir. Diş hekimi istihdamı ile ağız ve diş sağlığı hizmeti veren kamu hastanelerinin sayısı, şehirlerin nüfusu dikkate alınarak daha gerçekçi bir planlanma yapılmalıdır. Diş hekimliği hizmetlerinde yaşanan sorunlar ivedilikle çözüme kavuşturulmalıdır." denilen mesajda çözüm önerileri şöyle sıralandı:

"Aile Diş Hekimliği" uygulamasının tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiği tavsiye edilen HÜDA PAR mesajında, şu öneriler ön plana çıktı:

"Toplumun genel sağlığı açısından son derece önemli olan ağız ve diş sağlığı ile ilgili şu hususlara özellikle dikkat edilmelidir:

Ağız ve diş sağlığı alanında büyük bir özveriyle hizmet eden bütün hekimlerin "Diş Hekimliği Günü" tebrik edilen mesajın sonunda, "İçinde bulunduğumuz 'Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası'nın da en faydalı şekilde değerlendirilmesini temenni ediyoruz." denildi. (İLKHA)