MERSİN - Anadilde Kürdçe eğitim talebinde bulunan Hak ve Özgürlükler Partisi HAK PAR, bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, ilkokuldan üniversiteye kadar anadilde eğitim talebinde bulunuldu.

 

Basın açıklaması Atatürk Caddesinde gerçekleştirildi. Basın metni okunmadan önce kısa bir konuşma yapan HAK PAR Mersin İl Başkanı Hüseyin Özdemir, "Biz de bu ülkenin ve Kürd halkının birer evladı ve bileşenleri olarak bu sorunumuzu dile getireceğiz" dedi.

 

Anadilde eğitim hakkının dünyada eşi benzeri görülmeyen bir sorun olduğuna dikkat çeken Özdemir, "Nerde sorarsanız sorun. Tarihin hangi aşamamsını iradelerseniz irdeleyin. Bir halkın dilinin yasaklanmasına hiçbir zaman rastlayamazsınız. Koskoca bir ulusun, bir halkın yani bu ülkede yaşayan 25 milyon Kürd'ün dili yasaklı. Bugün okullar açıldı ama Kürdlerin çocukların ana dilleri yasak. Kendi dillerinde eğitim öğretim görmüyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devleti 90 yıldır bu ulusun çocuklarına bu yasağı getirmiş. Hala da sürdürüyor. Yıllar yılı 100 binlerce Kürd'ü öldürdünüz. Katlettiniz. Kürdler davalarından vazgeçmediler. İlkokuldan üniversiteye kadar anadilde eğitim yapmak istiyoruz. Anadilde eğitim görmeyen çocukların şizofren olacağı söyleniyor. Bu kadar Kürd'ü şizofren ettiniz" diye belirtti.

 

Kısa konuşmanın ardından basın metnin okunması ile parti üye ve gönüllüleri sesiz bir şekilde dağıldı. (Osman Öksüz - İLKHA)