Adalet Bakanı Tunç, Türkiye’de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen 10. Yılında Türkiye'de Arabuluculuk Sempozyumu'na katılarak bir konuşma yaptı.

Yeni anayasa gerekliliğine değinen Tunç, Anayasa'da da değişiklikler yapıldığını ancak bunların Anayasa'daki "darbeci ruhu" ortadan kaldırmadığını ifade etti.

Anayasa'da bugün birbiriyle çelişen durumlar bulunduğunu dile getiren Tunç, "Yüksek mahkemelerimiz arasındaki görüş farklılıklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde burada yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu açık. Bu konuda herkes hemfikir. Hangi düşünceden olursa olsun yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu herkes ifade ediyor. Türkiye Yüzyılı'nın inşası düşünüldüğünde TBMM'nin grubu bulanan partiler ve Meclis dışındaki partilerimiz, sivil toplum kuruluşları, barolar, üniversiteler ve geniş toplum kesimlerinin görüşleri alınarak parlamentoda uzlaşmayla yeni bir anayasayı yazmak mecburiyetimiz var. Bu bizim milletimize olan borcumuz." diye konuştu.

UYAP'ta yapay zekayla ilgili çalışmalar bulunduğunu belirten Tunç, yapay zekayı da yargının hizmetine sunmak istediklerini kaydetti.

2013'ten bu yana ihtiyari arabuluculuk kapsamında 4 milyon 893 bin 765 başvuru yapıldığının aktaran Tunç, bu kapsamda 3 milyon 163 bin 556 anlaşma sağlandığını; ihtiyari arabuluculukta anlaşma oranının yüzde 99 olduğuna dikkat çekti.

Kira anlaşmazlığında 17 bin 201 kişi arabulucu sayesinde anlaştı

Arabuluculuk kapsamına son olarak 1 Eylül'den itibaren kira, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti, tarımsal hizmet sözleşmesi uyuşmazlıklarının da girdiğini hatırlatan Tunç, "1 Eylül'den itibaren kira davalarında arabulucuya başvuru sayısı 62 bin 348. Bu başvurulardan 17 bin 201'i anlaşma ile sonuçlandı. 9 bin 661'i ise anlaşmama ile sonuçlandı. Sonuçlanma oranına baktığımız zaman 26 bini sonuçlanmış, 17 bin anlaşma sağlanmış. 17 bin anlaşma demek en az 34 bin kişi adliyelerin kapısına düşmekten kurtuldu demek." değerlendirmesinde bulundu.

Arabuluculuk ücret tarifesi

Tunç, arabuluculuk ücret tarifesiyle ilgili yeni düzenlemeyi önümüzdeki yılbaşından itibaren arabulucuları tatmin edecek bir düzeyde kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti. (İLKHA)