VAN- Van'da 7 noktada kentin çeşitli yerlerine yolcu taşıyan yaklaşık 274 adet minibüsün büyük otobüslere dönüştürülmesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

Çalışmalarda gelinen aşama ile ilgili önemli bilgiler veren S.S.2 Nolu Van Belediyeleri Hudutları Dahilinde Çalışan Motorlu Taşıyıcılar ve Minibüsler Kooperatifi Başkanı Mahmut Çobanözü, kentin adeta korsan cennetine dönüştüğünü belirterek, korsan taşımanın önüne geçmeden araçları büyütmenin anlamsız olacağını belirtti.

 

"Van adeta korsan cenneti olmuş"

1988'den bu yana kooperatif olarak hizmet verdiklerini belirten Mahmut Çobanözü, 268 araçla işe başladıklarını ifade ederek, "Şehir büyüyünce şuan bazı noktalarda araçlarımız yetmemektedir. Bunu çözmenin yolu ise kesinlikle korsan değildir. Bunun yolu kanun neyi öngörüyorsa o şekilde çalışmadır. Bizim araçlarımız bir yere yeterli gelmiyorsa vatandaş belediyeye başvuru yapar. belediye ihale açar ve yeni araçlar alınır. Ama ne yazık ki ilimiz şu anda adeta bir korsan cenneti olmuş. Neredeyse korsan araç sayısı bizim araç sayımızın yarısını geçmiş durumda." dedi.

 

Hem korsandırlar hem de zorba!

Korsanların araçların da vergisini ödeyen araçlar gibi tabelalarını asarak ve diğer esnafı da tehdit ederek çalıştığına değinen Çobanözü, "Açılan kooperatiflerin başına ise zorba kişilerle bizim il trafik kurumu kararımıza rağmen bizlere zorluk çıkarmaktadır. Bizim tüm isteğimiz bu esnafın mağdur olmaması ve şehrin bu gelirden faydalanmasıdır. Van'da da bütün illerde olduğu gibi sağlıklı bir ulaşım sağlanmasıdır." diye konuştu.

 

Van'ın ulaşımını 264 minibüs ile 91 otobüs sağlıyor

Minibüslerin otobüslere dönüşmesi noktasında çalışmaların devam ettiğini ifade eden Çobanözü, "Dönüşümle birlikte araçlarımızın şehrimize yeterli gelmesini bekliyoruz. Toplam araç sayımız şu anda 268 adet minibüs ve 6 otobüstür. Ayrıca 85 adet de halk otobüsümüz var. Eğer anlaşma sağlanırsa bizlerde o arkadaşlarımız gibi aynı renkte ve aynı büyüklükteki araçlarla hizmet vereceğiz. Esnafımız buna evet derse çalışmalarda son aşamaya geliyoruz." ifadelerine yer verdi.
Araçların dönüştürülmesinin en büyük avantajının korsanın önüne geçmek olacağına işaret eden Çobanözü, neticede korsan ve resmi çalışan araçların birbirinden ayırt edilebileceğini ve korsanın önüne geçilebileceğini aktardı.

 

"Tek dezavantajımız maddi külfet"

Araçları dönüştürmenin tek dezavantajının esnafın büyük bir külfetin altına girmesi olacağını ifade eden Çobanözü, "Korsan yok edilmezse bu araçların altından kalkmamız mümkün değildir. Ayrıca bunun akbil ve kameralı olması da ayrı bir külfet getirmektedir. Gelinen aşamada belediye ile karşılıklı sözleşmelerimiz devam ediyor. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Birçok madde üzerinde anlaştık, birkaç madde kaldı. Onlar üzerinde de anlaşırsak korsan ile köy ve ilçe araçlarının il dışına çıkarılması da belediye taafından kabul edilirse son aşamaya gelmiş olacağız." bilgisini verdi.

 

Öte yandan daha önce de basına yansıyan üniversite ile Bölge hastanesi arasında iki araç değiştirmek zorunda olan vatandaşlara yönelik bir soru üzerine ise, üniversite ile hastane arasında direk bir hat götürme çalışmasının olduğunu ancak çalışmanın hangi aşamada olduğunu bilmediklerini söyledi. (Murat Dalgın/Mehmet Aldemir-İLKHA)