Haber Merkezi

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, Gazze kentinde düzenlediği basın toplantısında, işgalci canilerin Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin bilgi verdi. Kudra, işgalcilerin saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze'de şehit olanların sayısının 3 bin 38'i çocuk, 1726'sı kadın ve 414'ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu. İşgalcilerin önceki günden dünkü basın açıklamasına kadar 41 katliam gerçekleştirdiğini aktaran Kudra, Gazze'de son 24 saatte 298 kişinin daha katledildiğini belirtti. Kudra, işgalci katillerin Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana 772 aileden 5 bin 500 kişiyi katlettiğini ifade etti. Saldırılarda yıkılan binaların altında kalanların olduğunu dile getiren Kudra, 940'ı çocuk 1700 kişi hakkında kayıp bildiriminde bulunulduğunu aktardı.

Kudra, işgal güçlerinin sağlık hizmetlerini hedef aldığını belirterek, 104 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 25 ambulansın da kullanılamaz hale geldiğini kaydetti. İşgalcilerin 57 sağlık kuruluşunu hedef aldığını bildiren Kudra, katil rejimin saldırısı veya yakıt yetersizliği nedeniyle 12 hastane ile 32 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığına işaret etti. Kudra, hastanelerde acil tıbbi yardım ihtiyacının bulunduğuna dikkati çekerek, hastane ve sağlık merkezlerindeki yakıt ihtiyacının binlerce hasta ve yaralıyı ölüm tehlikesiyle karşı karşıya bıraktığını vurguladı. Sözcü Kudra, işgalcilerin hastanelere tıbbi malzeme ve yakıt girişini engellemeyi Gazze'ye yönelik saldırılarında ilave bir silah olarak kullandığının altını çizdi.

GAZZE'DEN TEL AVİV'E ROKET SALDIRISI: 3 KİŞİ YARALANDI

İşgal rejimi yaptığı tüm katliamlara rağmen güvenliğini sağlayamıyor. Gazze Şeridi'nden Tel Aviv'e düzenlenen roket saldırısında 3 kişinin yaralandı. İşgal rejimi ordusundan yapılan açıklamada, Gazze'den atılan roketler nedeniyle Tel Aviv'de sirenlerin çaldığı belirtildi. Atılan roketlerden biri Tel Aviv'de bir binaya isabet etti. İşgal rejimi acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı'ndan yapılan yazı açıklamada ise saldırıda biri orta derecede ikisi hafif olmak üzere 3 kişinin yaralandığı kaydedildi.

İŞGAL REJİMİ, HAMAS İLE ESİR TAKASI ANLAŞMASI YAPMAYA HAZIR

İşgal rejimi, HAMAS ile esir alınan işgalciler için anlaşma yapmaya hazır olduğunu duyurdu. İşgal rejimi sözde devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, arabuluculara, takas anlaşmasını değerlendirmeye hazır olunduğu bilgisi verildi. Muhtemel bir anlaşmanın "HAMAS'ın elinde bulunan esirlerin serbest bırakılmasını içerdiği" belirtildi. HAMAS'ın ise Katar ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu arabuluculara, "Gazze'ye yakıt girişine izin verilmesi, Filistinli esirlerin serbest bırakılması ve ateşkes" şartlarını öne sürdüğü kaydedildi. İzzeddin el-Kassam Tugayları, 16 Ekim'de, aralarında üst düzey askerlerin de bulunduğu 200 ile 250 arasında esirin ellerinde olduğunu açıklamıştı.

GENÇLERİN MESCİD-İ AKSA'DA CUMA NAMAZI KILMASINA İZİN VERİLMEDİ

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyen Filistinli gençlere yönelik kısıtlamalar bu hafta da devam etti. Mescid-i Aksa çevresinde kısıtlamalarını sürdüren işgal rejimi, geçen haftalarda olduğu gibi bu hafta da cuma namazını burada kılmak isteyenlere yaş kısıtlaması getirdi. Eski Şehir bölgesinde demir bariyerlerle yoğun güvenlik önlemleri alan işgal güçleri, dün sabah saatlerinden itibaren Filistinli gençlerin Aksa'ya girişine izin vermedi. Aksa'ya alınmayan Filistinli gençlerin birçoğu, Mescid-i Aksa'yı karşıdan gören Ra's el-Amud Mahallesi'ndeki camide namazlarını kıldı. Mescid-i Aksa'nın kapılarında bekleyen işgal güçleri cuma namazı kılmak isteyen ancak içeri alınmayan Filistinlilere zaman zaman saldırara güç kullandı. Aksa'nın içine alınmayan gazetecilerin, caminin çevresinden yayın yapması da zaman zaman işgalciler tarafından engellendi, görüntü almalarına izin verilmedi. Filistinli "yaşlı kadın ve erkeklerin" ise cuma namazına son iki haftaya göre daha kalabalık şekilde katıldığı gözlendi. İslami Vakıflar İdaresinde isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, işgalcilerin kısıtlamaları nedeniyle bu hafta Aksa'da sadece 5 bin Filistinlinin cuma namazı kılabildiğini söyledi.

İSPANYA'DA ÖĞRENCİLER FİLİSTİN İÇİN DERS BIRAKARAK EYLEM YAPTI

Madrid-İspanya'da Öğrenciler Sendikasının çağrısıyla ülke genelinde ders bırakan üniversite ve lise öğrencileri büyük kentlerin merkezlerinde Filistin'e destek gösterisi yaptı. Madrid, Barselona, Valensiya, Sevilla, Granada, Malaga, Girona, Bilbao'nun da aralarında olduğu 25 kentte öğrenciler, "Filistin halkıyla dayanışma, Gazze'de soykırımı durdurun" başlığı altında gösteri düzenledi. Üniversite öğrencilerinin yanı sıra lise öğrencilerinin de destek verdiği eylemler kapsamında binlerce kişi öğlen saatlerinde meydanlarda toplandı. Eylemler sırasında sık sık "Soykırımı durdurun, bizim adımıza hayır", "Yaşasın özgür Filistin halkının mücadelesi", "Katil israil", "Bu savaş değil soykırım", "Siyonist işgalcilerin orduları dışarı" ve "Yaşasın Filistin" sloganları atıldı. Öğrenciler Sendikasının liderlerinin okuduğu manifestoda, "Filistin halkı onlarca yıldır, faşist, siyonist, sömürgeci israil’in katliamı, saldırısı ve baskısı altında yaşamaktadır. 2 milyona yakın insanın yaşadığı Gazze, dünyanın en büyük açık toplama kampı haline geldi." ifadeleri yer aldı.

Katil Netanyahu ve hükümetinin, yeni bir soykırım yaptığı belirtilen manifestoda, siyonistlerin saldırılarına "destek verdiği ve ikiyüzlülük yaptıkları gerekçesiyle ABD, Avrupa Birliği ve İspanya hükümeti" eleştirildi. Başkent Madrid’de Sol Meydanı’nda başlayan ve İspanya Dışişleri Bakanlığı binasının önünde sonlandırılan eyleme katılan öğrenciler AA muhabirine, "Filistin'de olup bitenlerden büyük üzüntü ve utanç duyuyoruz. Tüm dünya İsrail'e karşı sesini yükseltmeli." dedi. İspanya'da Filistin'e destek gösterileri hafta sonu da devam edecek.

YEMEN'DE GAZZE İÇİN YÜZ BİNLER TOPLANDI

Sana-Yemen'in başkenti Sana'daki Sabeen Meydanı'nda toplanan yüz binlerce kişi, cuma namazı sonrası işgalci katillerin Gazze ve Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını protesto etti. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, işgalcilerin aleyhinde sloganlar attı.

ÜRDÜN'DE BİNLERCE KİŞİ YÜRÜYÜŞ DÜZENLEDİ

Amman-İşgalci katillerin ablukası ve yoğun bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne destek için yürüyüş düzenleyen binlerce Ürdünlü, işgal rejimi ile yapılan barış anlaşmasının iptal edilmesini istedi. Ülkedeki sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin çağrısıyla başkent Amman'daki El-Hüseyni Camisi önünde toplanan binlerce Ürdünlü, En-Nahil Meydanı'na doğru yürüdü. Ürdün ile işgal rejimi arasında 1994 yılında imzalanan Vadi Araba Anlaşması'nın iptal edilmesini isteyen göstericiler, "Vadi Araba anlaşma değildir, Vadi Araba teslim olmaktır" şeklinde sloganlar attı.

Binlerce Ürdünlü, işgalcilerin Amman'daki sözde büyükelçisinin sınır dışı edilmesi ve büyükelçiliğin kapatılmasını isteyerek "Ey Amman, topraklarında israil'in büyükelçiliği olmasın" şeklinde slogan attı. "Aksa Tufanı hepimizin savaşıdır", "Halk Filistin'in kurtuluşunu istiyor" ve "Ürdün HAMAS'ın yanındadır" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Filistin halkına ve direniş gruplarına desteklerini vurguladı. Ürdün, işgal rejimi ile 1994'te imzaladığı Vadi Araba Anlaşması ile Kudüs'teki dini işleri yürütme hakkını korumuştu.

KARADAĞ'DA GAZZELİ ÇOCUKLAR İÇİN YARDIM TOPLANDI

Podgoritsa-Karadağ genelindeki camilerde cuma namazı çıkışında, işgalcilerin saldırılarından etkilenen Gazzeli çocuklar için yardım toplandı. Karadağ İslam Birliği kararıyla başta başkent Podgoritsa'daki tarihi Osmanagic Camisi olmak üzere ülkedeki tüm camilerde cuma namazı için toplanan Müslümanlar, namazın ardından Gazze'deki saldırılardan etkilenen çocuklar için toplanan yardıma katkı sağladı. İşgalcilerin saldırılarında başta Gazze olmak üzere Filistin genelinde hayatını kaybeden tüm siviller için de gıyabi cenaze namazı kılındı.

İŞGALCİ KATİLLERE TÜRKİYE’DEN TEPKİLER…

İşgalcilerin yaptığı katliamlara Türkiye’nin dört bir tarafında tepki gösterildi. Cuma namazı sonrası yapılan gösterilerde işgalci rejim tel’in edildi.

Gaziantep-Katil işgalci rejimin Filistin'deki katliamlarına tepki göstermek ve işgalcilere karşı başlatılan mücadeleye destek amaçlı HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı tarafından düzenlenen kitlesel basın açıklamasında, katil işgal rejimi tel'in edildi. Filistin'deki insanlık dışı olan ve soykırıma varan saldırılarını protesto etmek için düzenlenen basın açıklamasında, Kudüs'ün özgürleşmesi yolunda İslam ümmetine vahdet çağrısında bulunuldu. Düzenlenen basın açıklamasında, İslam ümmetine "Mescid-i Aksa'ya sahip çıkın" çağrısının yanı sıra tüm İslam ülkelerine işgalcilerle her türlü ilişkilerin kesilmesi çağrısı da yapıldı.

Bitlis-Gazze direnişine destek için Bitlis'te basın açıklaması düzenlenerek yürüyüş yapıldı. İHH öncülüğünde yapılan, bazı siyasi parti ve STK'ların da destek verdiği basın açıklaması cuma namazının ardından Bitlis Eren Üniversitesi Rahva Yerleşkesi'nde yapıldı. Cuma namazından çıkan kalabalık Memduh Eren Camii'nin önünde toplandı. Sıklıkla tekbirlerin getirildiği basın açıklamasında işgal rejimi lanetlenerek, HAMAS'a destek açıklamasında bulunuldu. Grup adına basın açıklamasının Genç İHH Üniversite Sorumlusu Muhammet Beyazalma okudu. Açıklamasında Beyazalma, HAMAS'ın Filistin’de kurulmuş İslami direniş hareketi ve siyasi yapılanma olduğunu, topraklarını ve halkını savunması meşru bir hak olduğunu belirtti. Düzenlenen basın açıklması ve yürüyüşe HÜDA PAR Bitlis İl Başkanı Cengiz Karakaya, STK temsilcileri ve üniversite öğrencileri katıldı. 

Konya-Konya ve Afyonkarahisar'da, işgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi. Konya'da çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kadın platformu üyeleri, Kılıçarslan Meydanı'nda oturma eylemi düzenledi. Kadın ve çocuklardan oluşan grup, ellerinde Filistin bayrakları ve işgalcilerin aleyhinde yazılar içeren pankartlar taşıdı.

Afyonkarahisar- Afyonkarahisar'da Afyon Kocatepe Üniversitesi'ndeki (AKÜ) bazı öğrenci toplulukları ve vatandaşlar, cuma namazı sonrası gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazın ardından toplanan grup, ellerinde Türkiye ve Filistin bayrakları ile pankartlarla tekbir getirdi, slogan attı. Namazın ardından AKÜ öğrenci toplulukları adına konuşan Selim Demirel, işgalcilerin Müslümanlara yönelik davranışlarını protesto etmek için toplandıklarını söyledi. Demirel, "Filistinli kardeşlerimizin direnişlerinde yalnız olmadıklarını duyurmak ve 'Müslümanlar kardeştir' ayetini ete kemiğe büründürmek için buradayız." dedi. 

NELER YAŞANDI?

HAMAS'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı işgal rejimine "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı bir operasyon başlattı. İşgal rejimi ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırıya başladı. Gazze'den düzenlenen saldırılarda 310'u asker 1400 siyonistin öldüğü, 5 bin 132’sinin ise yaralandığı aktarıldı. Çatışma bölgelerinde, 25 gazeteci hayatını kaybetti. İşgalci canilerin saldırıları nedeniyle Gazze Şeridi'nde gıda ve içme suyu konusunda ciddi kriz yaşanırken halk temiz olmayan suları tüketmek zorunda kalıyor. Ayrıca işgalci katillerin hastaneleri hedef alması ve kısıtlamaları dolayısıyla da hastanelerin önemli bir kısmı hizmet dışı kalırken, geriye kalan diğer hastanelerde hastalara ve yaralılara sağlık hizmeti vermek için gerekli ilaç ve tıbbi ekipman krizi yaşanıyor.

Numan Kurtulmuş’tan Batı’nın tutumuna tepki: HAÇLI SEFERLERİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORLAR

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş "Hem israil'deki siyonist Likud cephesi hem de Avrupa ve Amerika'daki destekçileri ne yazık ki bu işi bir Haçlı Seferi'ne dönüştürmek istiyor." dedi.

Haber Merkezi

TBMM Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmad Al Safadi ile telefonda görüştü. Gazze'de yaşananlar dolayısıyla büyük üzüntü ve infial içerisinde olduklarını belirten Kurtulmuş, başta Batı dünyası olmak üzere insanlık aleminin gelişmeleri sadece seyrettiğini ifade etti. Kurtulmuş, Filistin'deki gelişmeler karşısında İslam ülkelerinin hem sesini en yüksek şekilde çıkarması hem de çatışmayı önlemek için "garantörlük" teklifi gibi konuları gündeme getirmesi gerektiğini söyledi.

Gazze'de ateşkesin derhal sağlanması, tıbbi malzemelerin ve insani yardımların bölgeye süratle ulaştırılması gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, "1967 sınırlarında, başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmadan, yasa dışı siyonist Yahudi yerleşimciler işgal ettikleri yerlerden çıkarılmadan ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere Müslümanların kutsallarına yapılan saldırılar önlenmeden bölgede huzurun ve barışın gelmeyeceğini" vurguladı.

Gazze'deki gelişmelerin Ürdün'ü yakından ilgilendirdiğini, siyonistlerin Filistinlileri Mısır'a ve Ürdün'e sürmeyi planladığını aktaran Kurtulmuş, böyle bir durumda milyonlarca Filistinliye ev sahipliği yapan Ürdün'ün büyük risk altında olacağını ifade etti. Kurtulmuş, "Filistinlilerin kendi topraklarında kalması, bölgede savaşın daha fazla yayılmaması ve bir an evvel bu savaşın sonlandırılması için el birliğiyle gayret etmemiz lazım. Müslüman ülkelerin parlamentoları olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız." diye konuştu.

"BU İŞİ BİR HAÇLI SEFERİ'NE DÖNDÜRMEK İSTİYORLAR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "israili uyarıyorum. Bu meseleyi haç-hilal kavgasına dönüştürmesinler" sözlerini hatırlatan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Hem israil'deki siyonist Likud cephesi hem de Avrupa ve Amerika'daki destekçileri ne yazık ki bu işi bir Haçlı Seferi'ne dönüştürmek istiyor. İslam ülkeleri olarak aramızdaki bütün farklılıkları bir tarafa bırakarak bu Haçlı saldırısı karşısında yekvücut olduğumuzu her platformda göstermemiz lazım. israil siyonist yönetimi sözden anlamaz. Bizim Türkçede güzel bir laf vardır. 'Zor oyunu bozar' deriz. İslam dünyasının bunların kurduğu oyunu bozacak kuvveti, kudreti var. Yeter ki derli toplu bir şekilde bunun üzerine yoğunlaşalım."

Ürdün Temsilciler Meclisi Başkanı Ahmad Al Safadi ise siyonist işgal rejiminin saldırıları karşısında Arap ve Müslüman ülkelerin net bir tavır takınmaları ve Gazze'ye yardımların ulaştırılması için koridorların açılması gerektiğini belirtti. Al Safadi, Türkiye ile her türlü koordinasyon yapmaya hazır olduklarını da vurguladı.

 

(İLKHA)