KONYA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2023'e 10 kala düzenlenen "Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısının" 15'incisi Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştilen toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bakanlık Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Konya Valisi Muammer Erol, Karaman Valisi Murat Koca, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Konya Milletvekilleri, Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Mevlana Üniversiteisi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, oda başkanları, il müdürleri, çok sayıda sektör temsilcisi ve akademisyen katıldı.

Konya ve Karaman'ın Ar-Ge ve yenilikte geldiği nokta değerlendirilerek geleceğe dair planlamın yapıldığı toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'yi zengin edecek şeyin yer altında değil yer üstünde olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin bugün en büyük potansiyeli insan kaynağıdır. İnsanımızın alın teri, kas ve bilek gücü bizi zengin etmez. Alın teri kutsal ama tek başına adamı zengin etmeye yetmiyor. İnsan terinin yanında akıl teri de olmalı. Akıl teri için ise üniversite sanayi işbirliği oldukça önemli bir argüman. Onu terleteceğiz ki teknoloji ve zenginlik ortaya çıkacak." dedi.

"Geldiğimiz düzey orta düzeydir"
Türkiye'nin son 10-11 yıl içerisinde katettiği mesafenin herkesin takdir ve kabul ettiği bir mesafe olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, "Hukuk'ta, demokreside, insan haklarında, bilim ve teknolojide, gelir düzeyinde çok mesafe aldık. Ama geldiğimiz yer orta düzeydir. İleri standartlara ülkemizi taşımalıyız. Teknolojik üretimde orta düzeydeyiz. Bugün gelir düzeyimiz 10 bin doların üzerinde bu orta gelir düzeyidir. Burası bizi tatmin de edebilir ama o zaman vasat bir ülke oluruz. Geldiğimiz bu mesafeyi çok önemsiyoruz ancak yeterli bulmuyoruz. Şimdi yeni bir hamle yapmamız gerekiyor. Türkiye'nin yüksek seviyelere yaklaştığına, bu ülkenin çok daha iyilerine layık olduğuna inanıyorsak hepimiz geleceğe daha çok odaklanmalı ve sıçrama yapmalıyız." diye konuştu.

"Üniversite-sanayi işbirliğine çok önem veriyoruz"
Açılış konuşmalarının ardından Rektör Gökbel günün anısına Bakan Ergün'e Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından yapılan bir tablo hediye etti. Daha sonra Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliğinde Sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı "2023'e 10 Kala, Ar-Ge ve Yenilikte Konya, Karaman" konulu panele geçildi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan Moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Selçuk Üniversitesi olarak üniversite ve sanayi işbirliğine oldukça önem verdiklerine dikkat çekerek, "38 yıllık geçmişimizle ünversite-sanayi işbirliği için farklı birimlerle çalışmakla birlikte, ağırlıklı olarak bu faaliyetlerimizi Teknokentimiz üzerinden yürütmekteyiz. Bu doğrultuda gerek Teknoloji Transefer Ofisimiz, gerek Patent Destek Programımız gerekse kuluçka merkezimiz aracılığıyla hem öğretim üyelerimizi eğitiyoruz hem de üniversite-sanayi işbirliğini sağlamaya çalışıyoruz." dedi.

Kamu-üniversite-sanayi işbirliği noktasında yaşanan sorunları ve çözüm önerileri hakkında da bilgi veren Rektör Gökbel, "Bu süreç üç ayaklı bir süreçtir. Bu konuda hem üniversiteler hem sanayiler hem de devlet pek çok girişimde bulunmaktadır. Ancak bu noktada yaşanan en önemli sorunlar, akademisyenlerimizin bilginin ekonomik yarara dönüştürülmesi ve ticarileştirme kavramına soğuk bakması, kümeleme anlayışının varolmaması, sanayi ile ortak proje oluşturma kültürünün yeterince yerleşmemesi ve ünversite imkanlarının sanayici tarafından yeterince tanınmaması olarak sıralanabilir. Bu konuda yapılacak çalışmaların başında ise bir ara yüz olarak Teknokent'in ve Teknoloji Transfer Ofislerinin önemli katkısı olacağını düşünüyorum. Bunun içinde bu kurumların yasal dayanakları güçlendirilmeli ve finansal imkanları artırılmalı, odalar ve borsalar ile üniversite üst yönetimleri arasında sağlıklı iş birliği mekanizmaları ve diyalogları geliştirilmeli, Ar-Ge projelerindeki hibe destek oranları artırılmalı ve üniversite imkanlarını sanayiye tanıtmaya dönük toplantılar organize edilmelidir." diye konuştu.

Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükçü ise, Türkiye'deki işletmelerde ölçek sorunu olduğuna dikkat çekerek, "Üniversitelere bu konuda önemli görevler düşmektedir. Özellikle geleneksel sanayi üretimi dışında sanayiye bilgiyi de dahil etmemiz gerekiyor. Sonuç odaklı bir proje yaklaşımımız olmalı. Finans, işletme ve verimlilik yönetimi konusunda saniyi ve üniversitelerle daha fazla işbirliği yapılmalı" dedi.

Rektör Gökbel'in yanı sıra KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım'da konuyla ilgili sorunlar ve çözüm önerileri konusunda katılımcılara bilgi verdi. Panelisler son olarak katılımcıların sorularını yanıtladı. (İlyas Yavuz - İLKHA)