Törende konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sünebeli Tüneli’nin önemine ve bölgeye yapacağı katkıya dikkati çekti.

Uraloğlu, "Ülkemizin kuzeyi ile güneyi arasındaki karayolu ulaşım standardı artırılırken, limanlardan iç kesimlere, önemli sanayi merkezlerinden yaşam alanlarına gerçekleştirilen ürün ve yük transferinin daha kısa sürede yapılması sağlanacak, bölgenin ticaret hacmi artırılacaktır. Ayrıca; dağ sporları, su sporları ve geleneksel mimarisiyle öne çıkan bölgenin turizmine de önemli katkı sağlanacaktır. Heyelana ve trafik kazalarına karşı can ve mal kaybının önüne geçilecektir" dedi.

Türkiye’de son 21 yılda ulaşım ve iletişim altyapı projelerine 194 milyar dolar yatırım yapıldığını da hatırlatan Bakan Uraloğlu, Erzincan’a şu ana kadar 30 milyar 200 milyon yatırım yapıldığı söyledi. Uraloğlu Erzincan’a yapılan yatırımlara ilişkin şunları kaydetti:

"Erzincan’ın ulaşım ve iletişim yatırımları için yaklaşık 30 milyar 200 milyon Lira yatırım gerçekleştirdik. Bölünmüş yol uzunluğunu 14 kilometreden 355 kilometreye, bitümlü sıcak kaplama yol uzunluğunu 8 kilometreden 275 kilometreye çıkardık. Erzincan’ı; Erzurum, Gümüşhane ve Sivas’a bölünmüş yollarla bağladık. Türkiye’yi doğudan batıya bağlayan Kuzey TETEK yolunun merkezini Erzincan yaptık. Ölüm yolu denilen geçilmez SANSA’yı viyadüklerle aştık. Işık görme törenini gerçekleştireceğimiz Sünebeli Tüneline de içeren Refahiye-Kuruçay-İliç Yolu gibi 6 ayrı karayolu projemiz de devam ediyor."

Bakan Uraloğlu, konuşmasında Sünebeli Tüneliyle ulaşım kalitesinin yükseltilmesi, can ve mal emniyetinin artırılmasının yanısıra Sünebeli Tüneli’nin bölge ve ülke açısından da önemine değindi. Bakan Uraloğlu, "Sünebeli Tüneli’nin inşa edildiği Refahiye-İliç Devlet Yolu; Karadeniz sahil kesiminden başlayıp Erzincan üzerinden Güneydoğu’ya ve Doğu Akdeniz’e erişim sağlayan kuzey-güney aksında önemli bir geçiş noktasını oluşturuyor" dedi.

Bakan Uraloğlu ayrıca Gümüşakar-Kuruçay kesiminde gerçekleştirilen çalışmalarla mevcut yolun 3 km kısalarak seyahat süresinin 35 dakikadan 15 dakikaya indirildiğini belirtti.

5 bin 220 metre uzunluğundaki Sünebeli Geçidi’nde 1.800 m rakıma ulaşan güzergâh, yaklaşık 200-400 m aşağıya çekilerek, özellikle kış aylarında mevcut güzergahta yaşanan sorunlar ortadan kaldırılıyor. 26 km’lik yol sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkarak, daha konforlu, güvenli ve ekonomik bir ulaşım imkânına kavuşuyor.

Sünebeli Tüneli projesinin yapım, tasarım ve kontrolünde yüzde yüz yerli ve milli kaynaklar kullanılıyor, Türkiyeli mühendis ve işçileri tarafından inşa ediliyor. (İLKHA)