GAZİANTEP - Baklava ve tatlı imalatçıları Derneği (Baktad), baklavacıların temel girdilerinden olan Antep fıstığı fiyatlarında yaşanan aşırı artışı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerine aktardı. Bakanlık yetkilileri ise Gaziantep'teki spekülatörlerin sıkı bir denetime tabi tutulacağını belirtti.


Baktad Genel Başkanı Mehmet Yıldırım'ın başkanlığında İzmir, Adana, Ankara, Bursa bölgesinden Baktad üyeleri ve sektör temsilcileri, Ankara'ya giderek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geldi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu ve Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil'e sorunu ve çözüm önerilerini aktaran BAKTAD heyeti, sundukları raporda geçtiğimiz yıl ortalama 30-35 TL'den alınan iç Antep fıstığı fiyatının bugün itibari ile 73 TL'yi geçtiğini belirterek, Antep fıstığındaki rekor fiyat artışları ile sıkıntı çektiklerini söylediler.



Baktad heyeti, bir sene boyunca ithalatın serbest bırakılmasını talep ederek, aynı zamanda ithalattaki fonun da kaldırılması gerektiğini bakanlık yetkililerine aktardılar.


Antep fıstığında son günlerde iç piyasa fiyatlarındaki aşırı ve spekülatüf artışın baklava üreticileri kadar, çikolata, helva ve dondurma giibi tüm diğer gıda sektörlerini de etkilediğini ifade eden Baktad heyeti, stok yaparak suni fiyat artışına neden olan spekülatörlerin sadece kendilerine değil ülke ekonomisine zarar verdiğini vurguladılar.


Kutbettin Arzu ise, sorunun çözümü noktasında anında tedbir alacaklarını belirterek, "Kısa ve uzun vadeli çözümlerimizi önerilerinizi de dikkate alarak acil şekilde devreye sokacağız. Antep Fıstığı üzerinden spekülasyon yapan ve rant devşirmeye kalkışanları deşifre ederek sektörün rahatlamasını sağlayacağız. Yaşanan bu sıkıntıların kaynağına inerek, köklü çözümler üretilmesi noktasında da daha aktif çalışmalar gerçekleştireceğiz" dedi.


Bakanlık yetkilileri spekülasyonun önlenmesi için sıkı bir şekilde spekülatörlerin üzerine gidileceğini belirterek, "Gaziantep'te sıkı bir şekilde denetime başlanacak" dediler. (Şefik Mert - İLKHA)