ŞANLIURFA-Ceylanpınar Suriye de yaşanan savaş nedeniyle tam anlamıyla diken üstünde. Halk ilçeyi terk ederken, Ceylanpınar adeta hayalet şehre dönüşmüş durumda. Ticaretin dibe vurduğu ilçede insanlar perişan. Seken kurşunlardan, yaşanan göçten ve olası ABD müdahalesinin oluşturduğu olumsuz havadan dolayı, Ceylanpınar halkı oldukça dertli. Vatandaşlar, her ne sebep olursa olsun ABD'nin olası Suriye müdahalesine karşı çıkıyor.

 

İlçe sakinlerinden Rahmetullah Durmaz, "Ceylanpınar'da hayat durmuş durumda. Ticaret bitmiş. Yağan mermiler, yaşanan göç ve beklenen ABD müdahalesi ilçe halkını perişan etti. ABD, Suriye'ye girerse perişanlık yaşanır. ABD, Afganistan ve Irak'a girdi sonuç ortada. ABD, İslam âlemini parçalamak ve sonrada yutmak için müdahale edecek. Namus elden gidecek ve katliamların ardı arkası kesilmeyecek. Türkiye'yi savaşa sürükleyecek ve Suriye'den sonra Türkiye'ye saldıracak. ABD'nin müdahalesi barış getirmez. Katliam getirir, yıkım getirir ve namussuzluk getirir. Çözüm, İran, Türkiye ve Hamas gibi camiaların bir araya gelmesi ile mümkün olur." dedi.

 

Aslen Afganistan göçmeni olup 1981'den beri Ceylanpınar'da ikamet eden Abdulbaki Çetiner, "ABD'nin Suriye'ye müdahalesi hiç hayırlı olmayacak. ABD'nin derdi Esed falan değil. Asıl derdi, İsrail'i korumak, güçlendirmek ve daha çok Müslüman kanı dökmektir. ABD'nin müdahalesi, hem muhalifleri ve hem de Esed'i zayıflatacak ve savaşın uzamasına sebep olacaktır. ABD'nin girdiği hangi İslam ülkesinde durum düzeldi ki Suriye'de düzelsin? Afganistan ve Irak'a demokrasi (!) adıyla girdiler ortalık toz duman. ABD'nin derdi, kendi sömürüsünü korumak ve girdiği ülkelerin zenginliklerini sömürmek ve talan etmektir. ABD sadece silah ile tahribat yapmıyor. Girdiği ülkelerde Kültürel, siyasi, ekonomik ve ahlaki işgallerde yapıyor. Suriye'de savaşan İslami muhaliflerde ABD'nin Suriye'ye müdahalesini kabul etmiyor. Muhaliflerde, İslam ülkelerinin bir şeyler yapmasını istiyor. Bence çözümü Türkiye, İran ve İslami oluşumlar sağlayabilir. Darbe öncesi Mısır'da yapabilirdi. Bu mesele ABD ve benzeri emperyalist güçlerin değil Müslümanların meselesidir." ifadelerini kullandı.

 

Ceylanpınar'ın tanınan esnaflarından olan Halil Abirde, "ABD Suriye'ye girerse hiç iyi olmaz. Türkiye içinde hayırlı olmaz. Esed'in yaptığı katliamlardan kurtulanları ABD katledecek. Bu senaryoyla Türkiye savaşa sürükleniyor. Savaş felaket demektir. Ceylanpınar'ın halı ortada. Ceylanpınar'da hiçbir esnaf satış yapamıyor. Alacaklarını da alamıyor. Halk ilçeyi terk ediyor. Can güvenliğimiz yok. Birçok vatandaş evlerinin üzerine satılık yazmasına rağmen alıcı yok." diye belirtti.

 

İsimlerini vermek istemeyen iki Suriye vatandaşı da yaptıkları ortak açıklamada, "Biz savaş öncesi Rasulayn'da yaşıyorduk. Savaş nedeni ile ülkemizden çıkmak zorunda kaldık. Şu anda Ceylanpınar'da inşaatlarda amelelik yaparak ailemizi geçindirmeye çalışıyoruz. Biz, yaşanan savaş nedeni ile perişan durumdayız. Biz bu savaşın ve yaşanan zulmün son bulmasını istiyoruz. Esed'in gitmesini istiyoruz. Fakat ABD'nin müdahale etmesini istemiyoruz. ABD Suriye'ye girerse, ne namus kalır ve nede yaşanacak bir yer. ABD girdiği yerden asla çıkmaz ve bizlerde asla vatanımıza dönemeyeceğiz." şeklinde ifade etti.

 

Sınırın sıfır noktasında bulunan Mevlana Mahallesinde ikamet eden ve evlerinin üzerine satılık yazdıkları gözlenen Ayhan Yıldırım isimli yaşlı kadın ise, "Yeter artık çektiğimiz yeter. Yatmak, yemek, içmek, dışarı çıkmak ve iş yapmak bizlere haram oldu. Her gün mermiler geliyor. Evimizin mermi isabet etmeyen noktası kalmadı. Dün gece evimize yine mermiler isabet etti. Patlayan bombalardan ev üzerimize yıkılacak. İmkânları olanlar mahalleyi ve ilçeyi terk ettiler. Bizim imkânımız olmadığı için bir yere de gidemiyoruz. Başbakan Suriyelilere sahip çıkmasına rağmen bize sahip çıkan hiç kimse yok. Artık bu savaş sona ersin." çağrısında bulundu.

 

İki ay önce seken kurşunlardan dolayı yaralanan Yıldırım ailesinin minik kızı da yaptığı açıklamada, "Evimize her gün mermi isabet ediyor. Bakın bu ellerimdeki de evimize isabet eden şarapnel parçalarıdır. Oyun oynayamıyoruz, gece yatamıyoruz ve dışarı çıkamıyoruz. Okullar açılıyor olmasına rağmen okula da gidemeyeceğiz. Büyüklerden rica ediyorum bu savaş artık bitsin. Neden savaşıyorlar? Savaş dışında hiç mi bir çözüm yok?" diye sordu. (Sabri Acet-İLKHA)