DİYARBAKIR - Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük kamu sağlık merkezi konumundaki Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Hastalıkları dolayısıyla tedavi edilemeyen hastaların son günlerini huzurlu bir şekilde geçirmeleri için Palyatif Bakım Ünitesi hizmete açıldı.


Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde kurulan Palyatif Bakım Ünitesi açılışında konuşan Diyarbakır İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu, kurdukları ünitenin bir ilk olduğunu söyleyerek amaçlarının tedavileri biten hastaların acılarını en az seviyeye indirmek olduğunu söyledi.


Palyatif bakımda ölümün doğal bir süreç olarak kabul edilmesi ve bu süreci uzatmaya ya da kısaltmaya yönelik bir uygulama ve planlamanın yapılması olduğunu söyleyen Güzelkurtoğlu, "Hasta için gereksiz inceleme ve harcamalara izin verilmeden hastanın konforlu bir dönem geçirmesidir. Her bireyin ağrısız ve onurlu bir biçimde ölmeye hakkı vardır. Hastanemizde Palyatif Bakım Ünitesi 5 yataklı yoğun bakım ve 2 adet iki kişilik özel odalarda olmak üzere toplam 9 yatak sayısı ile hizmet vermeye başlamış olup, ayrıca hastaların doktorlarıyla görüşmeler yapacakları geniş bir toplantı salonu bulunmaktadır. Burada odaklanılan hastanın yaşam süresini uzatmaya çalışarak hastaya eziyet vermek ya da ölüm sürecini hızlandırmak değil. Ölümü doğal bir süreç olarak kabullenen hasta ve yakınlarına destek vermektir" şeklinde konuştu.



Palyatif bakımın tedavi sürecinde son dönemlerini geçirmekte olan hastalara uygulandığını dile getiren Güzelkurtoğlu, "Hastalık sadece hastayı değil aynı zamanda hasta yakınlarını da etkilemektedir. Hasta yakınları hastalarının bakımı için işlerinden ve günlük aktivitelerinden geri kalabilir ve aynı zamanda bakım nedeniyle manevi olarak yorulabilir, ayrıca mali açıdan da zorluklarla karşılaşabilirler. Bunların hepsini düzenlemeye yarayan, multidisipliner bir sağlık hizmeti olan Palyatif Bakım, anestezist, algoIog, onkolog, dâhiliye uzmanı, nörolog, cerrah, hemşire, din adamı, psikolog, sosyal gönüllülerin bir arada bulunduğu, sivil gönüllülerin de işbirliği ile sürdürülmesi gereken bir ekip işidir" ifadelerini kullandı. (M. Sait Adiyaman/Sedat Kuşulay - İLKHA)