İstanbul’un, 2020 Yaz Olimpiyatları ile Paralimpik Oyunları’nı Tokyo’ya kaybetmesinin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye`ye döndü. Arjantin dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "Avrupa ülkeleri de bize verir diye bekledik ama olmadı. Tokyo daha önce almıştı. Adil davranılmadı. Ayrımcılığı yıkamadılar. Bir yönüyle, 1 buçuk milyarlık İslam dünyasıyla bağları da kesip atıyorlar" dedi.

Erdoğan, çözüm süreçi ile ilgili BDP kanadından gelen olumsuz mesajlara karşılık ciddi sıkıntı olmadığını vurguladı. Bölge halkı tarafından desteklenen çözüm süreci sayesinde AKP oylarının Güneydoğu`da yüzde 35`ten yüzde 55`e yükseldiğini açıklayan Erdoğan, bu oy artışının BDP`yi rahatsız ettiği yorumu yaptı.

Erdoğan`ın açıklamaları şöyle:

Avrupa destek verir sandık

 Tokyo daha önce almıştı. Adil davranılmadı. Ayrımcılığı yıkamadılar. Bir yönüyle, 1 buçuk milyarlık İslam dünyasıyla bağları da kesip atıyorlar. İstanbul’un, belki, organizasyon eksikleri olabilir. Bu olimpiyatları almış olsaydık bir sürü avantajı olacaktı. Bunlar bizi üzdü. Madrid elendikten sonra Avrupa ülkeleri de bize verir diye bekledik ama olmadı...

Reform çalışmaları sürüyor

Partinin açıklamaları İmralı ile uyumlu. Sanırım mesajlar dağa geç ulaşıyor. Ya da acele ediyorlar. Bizden, dört partinin uzlaşmadığı hususlarda yasa çıkarmamızı istiyorlar. Diğer partilerin kabul etmediğini bize fatura etmeye çalışıyorlar. Bizim Akil İnsanlar’ın raporları doğrultusunda reform paketi çalışmalarımız devam ediyor.

Çocuklar, hastalar çekildi

Çözüm sürecinde çok ciddi sıkıntı olacağına pek ihtimal vermiyorum. En önemlisi de halk sürecin devamını istiyor. Çoluk çocuk ve hastalar çekildi. Dinamik unsurlar hâlâ çekilmedi. Bazı şehirlerde örgütün kendince ‘asayiş’ birimleri oluşturduğu iddiası gerçek ama bir kısım medya tarafından abartılıyor bunlar. Örgüte bazı katılımlar olduğu da doğru ama bunun da propagandasını yapıyorlar. Belki yerel seçimler öncesi bu devreyi geçiş süreci gibi kullanmak istiyorlar. KCK da bu şekilde çıkmıştı. Sonrasında yargı devreye girdi.