MERSİN- Ankara Tarsuslular Derneği'nin davetlisi olarak Tarsus'a gelen Sri Lanka Cumhuriyeti Yatırımlar, Teşvik ve Destekleme Sorumlu Bakanlığı ve Ankara Büyükelçiliği ile Tarsus TSO arasında "Bölgesel Ekonomik İşbirliği" anlaşması imzalandı.

 

Ankara faaliyet yürüten Ankara Tarsuslular Derneği'nin organize ettiği ve Tarsus Ticaret Odasının desteklediği program çerçevesinde Sri Lanka Cumhuriyeti Yatırımlar Teşvik ve Destekleme Sorumlu Bakanı Faizer Mustapha ve Ankara Büyükelçisi Bharathi Wijeratne Tarsus'ta ayırımcılarla toplantıda buluştu.

 

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda, "Bölgesel Ekonomik İşbirliği ve Karşılıklı Yatırım İmkânlarının Değerlendirilmesi" konulu toplantıda ilçedeki yatırımcılara seslenen Sri Lanka Büyükelçisi Bharathi Wijeratne, "Hedefimiz Türkiye gibi güçlü bir ülke ile karşılıklı ekonomik işbirliğini geliştirmektir. 2005 yılından sonra Türkiye ile ticaret hacmimiz 2 katına çıktı. Sri Lanka'nın büyüme hacmi yüzde 8'lere çıkmıştır. Bu da bizim hızlı bir şekilde kalkındığımız anlamına geliyor. Sri Lanka sadece çay bahçesi değil, baharat, petrol, kültürel turizm, ham madde sanayisi Ve benzeri gibi daha çok yatırım yapılabilecek olanaklara sahiptir." dedi.

 

Sri Lanka Cumhuriyeti Yatırımlar Teşvik ve Destekleme'den Sorumlu Bakanı Faizer Mustapha ise, "Maalesef Türkiye de olduğu gibi bizde ülke olarak 30 yıl boyunca teröre karşı savaş verdik. Kararlı bir şekilde ülkemizde şu an terör faaliyetleri bitmiştir. Artık bu saatten sonra kalkınma adına ekonomik faaliyetlerimize hız veriyoruz. Bugün bağımsız ve kültürlü bir ülke olarak Türkiye ile ekonomik işbirliği geliştirmek için buraya geldik. Sri Lanka yatırımcılar için oldukça uygun bir konumdadır. Her yönü ile yatırım yapılmasına son derece müsaittir. Son olarak ülkemize gelen bazı Türkiyeli yatırımcılar 25 milyar dolarlık yatırımda bulundular. Bu gösterge ile karşılıklı yatırımlar yapmak için Tarsuslu yatırımcıları ülkemize bekliyoruz." diye belirtti.

 

Bazen aynı dili konuşan iki Türkiyelinin birbirlerini anlayamayabileceğini, ancak bir gönül bağı ile bir Hintliyi anlayabileceklerini söyleyen Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, "Tarsus geçmişte Türkiye'nin parlayan bir yıldızıydı. Türkiye'de ilk Ticaret ve Sanayi Odası Tarsus'ta kurulmuş ve netice itibari ile bu şehrin dinamiği konumundadır. Sri Lanka ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan ekonomik işbirliği protokolünün ileride çok daha iyi noktalara ulaşacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

 

Toplantıya katılan CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ise, "Türkiye, coğrafi konumu, stratejik durumu nedeniyle dünyanın en önemli ülkelerinden birisi. Artık eski koşullar yok. Dünyanın neresine giderseniz gidin orada bir Türkiyeli işadamıyla karşılaşırsınız. Bu ülkemizin yatırım yapılmasına ve yatırımcıların olmasına son derece müsait olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Sri Lankalı misafirlerimize buradan ileride daha çok kaynaşacağımızı belirtmek istiyorum." temennisinde bulundu.

 

Tarsus Ticaret Odasının ilk kurulan ticaret odası olduğunu fakat bu gün itibari ile birçok ticaret odasından geri kaldığını, bunun nedeninin ise girişimsel yatırımların yapılmaması olduğunu kaydeden Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Ruhi Koçak, "Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Sri Lanka ile dostluk ve ekonomik işbirliğini son derece olumlu buluyoruz. Türkiye'nin en eski Ticaret ve Sanayi Odası'yız. Şu anda 3 bin civarında faal üyemiz var. Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi'nin Mersin'e geçmesinden önce 5 bin civarında faal üyemiz vardı. Oda yönetimi olarak bundan böyle başta Sri Lanka olmak üzere, tüm işadamlarımızla birlikte yurtdışına gideceğiz. En kısa sürede Sri Lanka'ya bir ticaret heyeti olarak yatırımcılarımızla gideceğiz." dedi.
Tarsus Ticaret Odasında gerçekleşen toplantıda yapılan konuşmaların ardından, Sri Lanka Büyükelçisi Bharathi Wijeratne ile Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı.

 

İmzalanan protokollerin ardından, Sri Lankalı heyete çeşitli armağanlar verildi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)