KFOR'un görevini yerine getirebilmesi için Kosova'daki asker sayısının artırılmasının gerekli olduğunu belirten Ristuccia, "İngiltere ilave birlikler konuşlandırıyor ve diğer müttefiklerden ilave birlikler gelmeye devam edecek, Romanya dahil. Bunlar BM'nin Kosova'da yaşayan tüm vatandaşlar için güvenli bir ortam ve hareket özgürlüğünü sürdürme yönündeki görevini yerine getirmek için KFOR'un gereken güce, kapasiteye ve esnekliğe sahip olmasını sağlayacak açık adımlardır." dedi.

Ristuccia, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğun önemli olduğunu belirterek ,Balkanlar'da kalıcı barışı ancak siyasi çözümün garanti edebileceğini kaydetti.

Ristuccia, 24 Eylül'de Kosova polisi ile silahlı Sırp grup arasında ülkenin kuzeyinde yaşanan çatışmaya ilişkin durumun KFOR tarafından doğru şekilde yönetildiğini söyleyerek, "KFOR, durumun tırmanmasını önlemek için her türlü önlemi aldı" ifadelerini kullandı.

KFOR'un Kosova ile Sırbistan arasındaki sınır bölgesini korumaktan sorumlu olduğunun ve bölgede güçlerinin bulunduğunun altını çizen Ristuccia, "sorunlu" olarak adlandırdığı sınır bölgesinin çoğunlukla dağlık olmasından ötürü izinsiz dolaşıma alan açıldığını kaydetti.

KFOR, 27 ülkeden yaklaşık 4 bin 500 askeri personeliyle Birleşmiş Milletlerin (BM Güvenlik Konseyinin 1244 sayılı kararı) yetkisi altında, bölgede barış ve istikrarın sağlanabilmesi amacıyla 12 Haziran 1999'dan bu yana Kosova'da görev yapıyor.

Türkiye, 10 Ekim'de, 1999'dan bu yana Kosova'da görev yapan barış gücünün komutasını ilk defa devralacak. (İLKHA)