ŞANLIURFA - Ceylanpınar'a bağlı köylerde yapılan elektrik kesimi ile ilgili Halk Eğitim Merkezi'nde toplantı yapıldı. Toplantıya Ceylanpınar Kaymakamı Musa Sarı, Ziraat Oda Başkanı, Ak Parti İlçe Başkanı, Cesiad Başkanı, 48 köyden gelen köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.


Çiftçilerden Mehmet Arif Müslümoğlu; "Ceylanpınar'ın köylerine Teiaş tarafında dün gece saat 00.00-02 00 sıralarında baskın yapılarak bir taraftan sayaç okumaları yapıldı, bir taraftan da elektriğimizi kestiler. Biz, Teiaş Şube Müdürüne ve yetkililere başvuruda bulunduk. Onlar da borcu olan abonelerin elektriğini kestiklerini söylediler. Ama bizim borcumuz olmamasına rağmen elektriğimiz kesildi. Dün akşamdan beri elektrikler kesik olduğu için mahsulümüzü sulayamadık. Teiaş yetkilileri diyorlar ki; 'Biz kampanya başlatmışız, 100'lük trafoya 5 bin TL'yi peşin para ödeyeceksiniz.' Çiftçiler de peşin olarak şuan bu parayı ödeyecek durumda değildir. Peşin para olmasa banka teminat mektubunu istiyorlar. Çiftçinin de banka teminat mektubunu temin etmesi mümkün değildir. İkinci bir hususta, bu yapılan sözleşme 2013 yılı için yapıldığını söylüyorlar, zaten Mayıs'ın 15'şinde gelip sayaçları okudular, çiftçiler de borçlarını ödediler. Çiftçilerin talebi ise, 2014 yılı için sözleşme yapıp iki taksitle bu parayı ödemeleridir. Çiftçilere, tehditvari bir şekilde 'elektriğinizi keseceğiz, sayaçlarınızı söküp çip takacağız, uzaktan okumayla sayaçlarınız kontrol edilecek' diyorlar. Biz de bunu kabul etmiyoruz" dedi.



Borçlu borçsuz demeden tüm abonelerin elektriği kesildiğini belirten çiftçi Salih Özkul ise,"Elektrikler haksız bir şekilde kesilmiştir, bu firmanın amacı çiftçiyi sindirmektir. Çiftçiyi zorlayıp kendi isteği doğrultusunda sözleşmeyi imzalamaktır. Dün yapılan elektrik kesintisi kanunsuz bir şekilde yapılmıştır. Borçlu borçsuz demeden tüm abonelerin elektriği kesildi, şu an sulama durmuş durumda. Şimdi ise bir kampanyadan bahsediyorlar. Kampanya varsa neden çiftçiyi bilgilendirmiyorlar. Teiaş'ın amacı, istediği zaman elektriği keserim, cezayı keserim, faturayı çıkarırım şeklindedir. Biz de buna karşıyız ve bunu kabul etmiyoruz" İfadelerini kullandı.

 


Çiftçilerden Mustafa Çeçen ise, "5 günden beri elektriğimiz kesilmiş. Ağabeyim 90 yaşındadır ve oksijen alması gerekiyor. Elektrik olmadığı için oksijen veremiyoruz. Elektriği kesilen 48 köy içinde acaba kaç hasta vardır, bunu düşünen var mı? Teiaş şefine; hastamız var oksijen vereceğiz, elektriğimizi bağlayın' d dedim. Ama onlar 'bağlamayacağız, çünkü borcunuz var' diyorlar. Eğer borcumuz varsa Ziraat Bankası'na pamuk desteğimiz geliyor, icra yoluyla parasını alsınlar. Şanlıurfa Teiaş Müdürü, her gün ekipleri gönderip 'sayaçlarınızı kontrol edeceğiz' diyor. Biz bu dayatmayı kabul etmiyoruz" diye konuştu.



Toplantı sonunda bir açıklama yapan Cesiad Başkanı Mehmet Yılmaz, "Dün akşam çiftçilerimizin kesilen elektrik sorunuyla ilgili, sabah 09.00'dan başlayıp akşam 19.00'a kadar devam eden bir toplantı yaptı. Bu toplantı sonucunda, şirketin çiftçilerimizden talep ettiği yıllık 100'lük Trafo başı 5 bin TL'nin bin lirası peşin 4 bin lirası ise yılsonuna kadar ödenmesi için senet uygulaması talebinde bulundular. Çiftçilerimizin yarın bir karara varıp onu uygulayacakları kanaatindeyiz. Bu sorunun çözümü için Kaymakamımız ve tüm yetkililer büyük bir uğraş verdi. Burada sizin aracılığınızla kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum, inşallah yarın her iki tarafın da ortak bir kararla sözleşmeyi imzalayacaklarını umuyoruz" dedi. (Mehmet Aslan - İLKHA)